Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Je znám nový Ropák roku, stal se jím ministerský náměstek Pecina

29. 4. 2005 - BRNO [Econnect / Děti Země]

- Na slavnostním vyhlášení hrál (a také glosoval průběh večera) Jiří Dědeček -
- Na slavnostním vyhlášení hrál (a také glosoval průběh večera) Jiří Dědeček -

„Ono takzvané vyhořelé palivo tedy můžeme bezpečně ukládat do země. Po třech stech tisících letech se jeho radioaktivita sníží na přípustnou úroveň a pak se s ním může nakládat jako s dnešním popílkem, komunálním odpadem a spoustou jiných produktů moderní civilizace.“ Toto pronesl vedoucí 2. bloku Jaderné elektrárny Temelín Václav Havlíček a dnes byl za svůj výrok na slavnostním večeru oceněn cenou za nejhloupější výrok z oblasti životního prostředí Zelená perla. Anketa o Zelenou perlu provází každoroční vyhlašování Ropáka roku. Tím se letos stal náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.

Důvodů, proč získal cenu Ropák roku 2004 právě náměstek Pecina, je několik. Ocenění získal mimo jiné za propagaci aktualizované Státní energetické koncepce do roku 2030, schválené v březnu 2004. Ta nepřímo počítá s rozšířením těžby hnědého uhlí (nebo s jeho dovozem) s případným zrušením územních ekologických limitů, kromě toho také se zbouráním některých severočeských obcí. V koncepci je nakonec uvedeno, že v budoucnu dojde k racionálnímu přehodnocení limitů, namísto původní formulace, že je nutné uvolnit územní omezení těžbě hnědého uhlí. Koncepce počítá ještě s výstavbou dalších dvou jaderných bloků po roce 2020. Ropácký titul Pecina získal také za podíl při prosazování zvyšování další produkce oxidu uhličitého z českého průmyslu.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu původně požadovalo vydat emisní povolenky na 110 milionů tun oxidu uhličitého za rok, kdežto ministerstvo životního prostředí jen 94 milionů tun, vláda doporučila 108 milionů tun. A to i když měrné emise skleníkových plynů více než 12 tun na jednoho obyvatele ČR za rok patří k nejvyšším v EU a podle schválené Státní energetické koncepce má do roku 2010 dojít ke snížení emisí těchto plynů o 13 %," uvedl koordinátor ankety Ropák roku Miroslav Patrik z Dětí Země. Pecina titul získal také za podporu výstavby rozsáhlé průmyslové zóny Dolní Lutyně, za podporu výstavby dvou jezů na dolním Labi a za bagatelizaci a osočování činnosti ekologických občanských sdružení bez konkrétních důkazů.

Mezi kandidáty se letos objevili jak politici s celostátní působností, jako je ministr Milan Šimonovský či ministryně Milada Emmerová, tak i ti lokální, jako například exprimátor Brna Petr Duchoň za odsun železničního nádraží nebo starosta Turnova Milan Hejduk za silnici R35 kolem CHKO Český ráj. "Letošní zajímavostí je to, že se poprvé do finále ropácké ankety dostaly dvě ženy. Jednak je to ministryně zdravotnictví Milada Emmerová, nominovaná za předložení návrhu na zrušení zákazu testování kosmetiky na zvířatech v novele zákona o ochraně veřejného zdraví, a jednak vedoucí odboru životního prostředí a územního rozvoje na Praze 4 Jarmila Alexandrová navržená za svůj formalistický přístup při povolování velkých kontroverzních staveb," říká Miroslav Patrik.

Za vítězem letos zůstali i v předchozích letech navrhovaní kandidáti. Na druhé příčce se umístil zástupce hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna, nominovaný za podporu výstavby za podporu výstavby vodních jezů v chráněných krajinných oblastech a také za trvalou podporu výstavby dálnice D8 v takové variantě, která poškodí chráněnou krajinnou oblast České středohoří. Třetím v pořadí se stal ministr dopravy a senátor Milan Šimonovský, který byl nominován za podobné eko-hříchy jako Jaroslav Foldyna; kromě toho také za to, že nebyla zavedena účinná opatření proti nárůstu tranzitní kamionové dopravy po vstupu ČR do Evropské unie.

O vítězi 13. ročníku ankety „Ropák roku“ o nejhorší antiekologický čin a stejně tak o vítězi 10. ročníku ankety „Zelená perla roku“ o nejhloupější antiekologický výrok rozhodlo Celkem 103 členů nezávislé komise. Jejími členy jsou například ekolog Ivan Dejmal, sociolog Jan Keller, filozof Erazim Kohák, písničkář Pepa Nos či teatrolog Vladimír Just.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz