Biofarma Sasov spustila unikátní komunitní projekt faremní bio výrobny
10. 4. 2013 - SASOV [Econnect]
K tomuto řešení sasovské přivedly nejen dobré zkušenosti zahraničních farmářů, ale také výsledek loňské ankety „Jak dál s biouherákem?“, kdy se tři čtvrtiny hlasujících vyslovily pro založení společného projektu. Mezitím však kromě biouheráku poslali koncem roku výpověď i další výrobci bio šunky, paštik, škvařeného sádla a uzených mas. Důvodem bylo, že bio výroba v menších objemech je přestala zajímat. Na biofarmě proto museli obnovení výroby biouheráku odsunout a soustředí se teď na rychlé zahájení vlastní výroby této základní škály masných výrobků, která má velký vliv i na ekonomiku chovu prasat a zpracování.
Aby masné výrobky zůstaly dostupné, rozhodl se Josef Sklenář kvůli snížení nákladů upravit méně využívané prostory faremních bio jatek a výrobnu vybavit repasovanou technologií (ovšem kvalitní, se zárukou a s plnohodnotným vybavením). Celková výše investice činí 2,3 miliony korun vč. DPH.
Pro všechny zájemce o projekt otevřela Biofarma Sasov u České spořitelny vázaný jistotní účet, kam lze poukazovat částky. Teprve pokud dosáhne celková částka na účtě stanovené výše, banka finance uvolní. Pokud by se nestihlo do 30. dubna shromáždit celou částku, tak banka vrátí tyto prostředky zpět na účty odesilatelů. Tím je zaručeno, že pokud se nesejde celá potřebná částka, nebude projekt podfinancován a investice vkladatelů ohrožena. Účastníci projektu budou vloženou investici (která bude vedena jako záloha na pozdější odběr zboží), dostávat postupně zpět ve formě sasovských produktů.
Do projektu se zapojili i pracovníci farmy, kteří se již těší, že si budou vyrábět výrobky sami a pravidelně, a že již brzy z vlastní výrobny zavoní i čerstvé jitrnice, jelítka a další dobroty. Pokud Vás nápad zaujal a chtěli byste se zapojit, více informací najdete na www.biofarma.cz.