Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Art & antiques - průvodce světem umění?

25. 6. 2002 - PRAHA [Econnect]

Společnost Feive (Artmedia) předsatvila nový časopis Art & Antiques, který si vytyčil komplikovaný úkol - přinášet inforamace z oblasti výtvarného umění, architektury, obchodu s umění pro širokou veřejnost. Obdobné médium na současném trhu chybí, uvidíme jak se podaří naplnit očekávání a jakou pozici si v budoucnu vybuduje.

Už delší dobu jsou slyšet nářky nad tím, jak česká média ignorují oblast umění. V každém případě periodik specializujících se na umění je málo, média nevyhrazují například výtvarnému umění samostatný prostor a v důsledku jsou informace z této oblasti neúplné a nemúžeme je cíleně vyhledávat. Čtrnáctideník Ateliér je nedostupný širší veřejnosti, jiná periodika jako Architekt nebo Antiq se věnují jen jedinému oboru. Nyní se na českém trhu představuje nový téměř stodvacetistránkový časopis Art & Antiques, který společnost Feive(Artmedia) vydává přesně 13. června 2002. Hlavním iniciátorem projektu je novinářka a řežisérka Jana Chytilová, nyní šéfredaktorka časopisu. Plány čekaly více než rok na svoji realizaci. Nejvetším problémem bylo získat vydavatele, protože z problematického tématu umění měli vydavatelé strach. Nakonec se k vydávání rozhodly dvě soukromé osoby a založily za tímto účelem společnost. Jedním z hybatelů byl antikvář Petr Meissner.

Lenka Lindaurová, zástupce šéfredaktorky Art & Antiques, uvedla že jedním z hlavních důvodů k realizaci časopisu byla právě absence média, které by bylo dostupné pro širší vrstvu čtenářů. Že takový časopis na trhu chybí, potvrzuje i veliký ohlas na premiérové vydání. Další ambicí nového časopisu je oslovovat odborníky i laiky, kteří mají vztah k hodnotám, ke světu umění nebo kteří chtějí vědět, jak dobře investovat. Vydavatelé velkoryse časopis charakterizují, jako průvodce světem umění, což se projeví zejména v širokém spektru inforamačního záběru. Pod jednou střechou časopis sdruží oblasti jako výtvarného umění, starožitnosti, historický i moderního design, architekturu a zejména trh s uměním. Nejen obchod s uměním je předmětem často opomínaným v českých médiích. Oblíbenou rubrikou, by se mohl stát Artmix, vedený umělcem Jiřím Davidem, který reflektuje současné výstavy doma i ve světě, informuje o probíhajících událostech a přináší seriál o tom, jak rozumět současnému umění.

Změní se stav nedostatečné informovanosti o umění časopisem Art & antiques, jehož první číslo někteří držíme v rukou nebo který ještě s napětím očekáváme? Doufejme, že Art & antiques se stane plátkem, který by si milovníci “umění” mohli koupit u svého stánku a kde by nalezli všechno v jednom čísle. Za časopis zaplatíme s předplatným 75Kč u novinového stánku nebo v galerii korun 90. Věsme, že časopis si klade za úkol reflektovat všechny zajímavé akce (tedy výběr) z Čech i zahraničí, tzn. i regionální - což je patrné i z prvního čísla.

A co by zástupkyně šéfredaktorky Lenka Lindaurová vzkázala budoucím čtenářům?
Budoucím čtenářům vzkazuji - zkuste nás a nebudete určitě zklamáni. Máme široký záběr, jsme srozumitelní, né však na úkor kvality!


Eliška Kapounová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Eliška Kapounová

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz