Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > tiskové zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

6. ROČNÍK SOUTĚŽE O NEJLEPŠÍ KUCHAŘKU A KUCHAŘE ROKU 2023 VE SPOLEČNÉM STRAVOVÁNÍ

25.10.2023
Praha 10 [Asociace kuchařů a cukrářů ČR ]
Autor: Tomáš Popp, tel: 777 239 808

Již po šesté organizuje Asociace kuchařů a cukrářů ČR další ročník soutěže pro kuchařky a kuchaře z mateřských, základních a středních škol, nemocnic, léčebných zařízení, lázní, domovů seniorů a dalších provozů veřejného stravování. Soutěž má ukázat možnosti v jednotlivých oblastech, odhalit rezervy, splnit požadavky současných strávníků a především inspirovat ke zdravému, trendovému vaření. Pochlubte se, jak to funguje u vás!

Umíte vařit zdravě a chutně?
Kuchařky a kuchaři z provozů veřejného stravování se často potýkají s tím, jak připravit chutný a zároveň nutričně vyvážený pokrm pro své strávníky. O tzv. závodním vaření lze ale přemýšlet i v širších souvislostech, rozvíjet své znalosti a nabídnout strávníkům opravdu kvalitní pokrmy. Soutěž o nejlepší kuchařku a kuchaře ve společném stravování je toho ostatně důkazem. Již roky ukazuje nejen inovativní možnosti v jednotlivých oblastech společného stravování, ale inspiruje také ke zdravému a trendovému vaření.

Letos již po šesté
V letošním roce je již v uzavřené korespondenční kolo soutěže. Porota vybrala dvacet nejlepších finalistů. Kuchařky a kuchaři se mohli přihlásit se svým vybraným jídlem do čtyř různých kategorií. Soutěžní pokrmy se přihlašovali vždy do konkrétní vybrané kategorie prostřednictvím intuitivního formuláře, ve kterém soutěžící uvedli celý recept včetně fotografií soutěžního jídla.

Jednotlivé kategorie
—> Svačinky pro děti od 3 do 6 roků: dvoučlenný tým musí vytvořit dvě slané a jednu sladkou svačinku. Smyslem této kategorie je snaha ukázat, že se stravování dětí v mateřských školách věnuje veliká péče a pozornost, což se promítá i do denních doplňkových jídel – přesnídávek a svačin, jejichž nutriční hodnota, chuť a pestrost je neméně důležitá.
—> Pokrm pro mládež od 11 do 18 roků: se zaměřuje na tvorbu jednoho pokrmu s povinnou surovinou – mleté hovězí maso. Na finálovém kole bude soutěžící vařit z dodaného masa z farmy Čečkovice, na jednu porci maximálně 100 g. Cílem je vytvořit takový pokrm, který je nejen kvalitní, ale zároveň i chutný a atraktivní pro žáky.
—> Nejlepší moderní bezmasý pokrm: kuchař či kuchařka se do této kategorie přihlásí s atraktivním, nutričně vyváženým moderním bezmasým pokrmem, po kterých je stále větší poptávka. Připravený pokrm bez použití živočišných surovin, by měl být chutný, zdravý a zasytit stejně jako masité pokrmy. Povinnou surovinou je přírodní tofu, na jednu porci maximálně 150 g. Na finálovém kole bude soutěžící vařit z dodaného tofu od společnosti Lunter.
—> Racionální pokrm pro nemocné a seniory: stravování seniorů by mělo pomáhat vitalitě a zdraví. Pokrmy jim nabízené by tedy měly být mnohem zdravější, odpovídat současným trendům ve stravování a přitom strávníkům chutnat. Kuchař či kuchařka se do této kategorie přihlašuje s pokrmem s povinnou surovinou – hovězí mleté maso. Na finálovém kole bude soutěžící vařit z dodaného mletého hovězího masa z farmy Čečkovice, na jednu porci maximálně 100 g.

Více informací o jednotlivých kategoriích se dozvíte na webu soutěže www.jidelny.cz/soutezjidelen.

Finále se uskuteční 26. října v Makro Akademii Praha.

V neposlední řadě ještě patří dík všem partnerům bez nichž by soutěž nemohla proběhnout – firmám MAKRO Cash & Carry ČR (hlavní partner), Lunter, Lactalis, farma Čečkovice, Orkla Foods Česko a Slovensko, Wusthof, Sving, jidelny.cz a mnoho dalších.

Kontakt:
Asociace kuchařů a cukrářů ČR
Tomáš Popp, manažer Asociace kuchařů a cukrářů, tomas.popp@akc.cz, 777 239 808
Ing. Zdeněk Hladík – manažer soutěže, hladik@countrylife.cz , 602 451 803




DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz