Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Rušení jednorázových plastů

19. 11. 2018 - Praha [Zvonečník, z.s. / Econnect]

V současnosti běží kampaně za omezení jednorázových plastů. Argumentuje se hlavně množstvím plastů v oceánech, k regulaci je připravená rovnou evropská směrnice a změny jsou i v českém parlamentu. Zvonečník apeluje ke konkrétním materiálům a řešením.

Ve sněmovně s mediální pozorností Piráti zavedli používání dřevěného nádobí místo plastového (viz např. Novinky.cz a Deník.cz). Plastové nádobí je dobře recyklovatelné a ani při energetickém využití ve spalovnách v případě použití běžných nechlorovaných plastů (PE, PP, PET) do ovzduší neunikají dioxiny (na rozdíl od PVC). Ve sněmovně se plastový odpad dá recyklovat, v případě zavádění dřevěného nádobí to ale byl neřešený problém. V budoucnu by mohlo dojít k náhradě za vhodnější nádobí papírové a bioplastové, které je snáze kompostovatelné. V případě pitné vody se již s předsednictvím Robina Böhnische ve výboru pro ŽP v minulém volebním období běžně používaly skleněné karafy.

Pokud srovnáme umyvatelné nádobí s jednorázovým plastovým, například 25 plastových kelímků složených do sebe zabere prostor jako 2 skleničky s několikanásobně větší hmotností. Skleničky se dají ve větším množství převážet jedině autem a je potřeba mít k dispozici zázemí pro jejich opláchnutí. To je ale například ve výstavních prostorách nereálné a vyžaduje ve větším množství i pracovní sílu navíc. U skleniček a lahví nelze opomenout ani spotřebu saponátu a pitné vody.

Hlavním cílem připravené evropské směrnice je snížení množství plastů v oceánech. MŽP ale nedokáže odpovědět, kolik plastů dnes končí v oceánech z ČR. Pokud hovoří o ekologičtějších alternativách, které to tedy jsou? Zálohované láhve vyžadují vyplachování a výroba papírových obalů zase vodu. U výrobků ze dřeva a bioplastů může být větší problém se tříděním, protože do košů na plasty a papír nepatří a naopak v těchto koších mohou recyklaci komplikovat.

Nadužívání plastových materiálů lze vidět zejména u amerických restaurací, kde se i k běžnému napití používají jednorázové kelímky, víčko a brčko. Tučná jídla bez zeleniny jsou balená do krabiček a nabízeno jednorázové nádobí. Legislativní opatření je potřeba směřovat především tímto směrem. Plně může být uplatňováno zejména v kamenných restauracích, kde lze zajistit užívání omyvatelného nádobí.

Stanovisko spolku Zvonečníku: Vnímáme pozitivní snahy orgánů EU, MŽP či Pirátů řešit problémy nadměrné produkce plastových odpadů. Žádáme zejména potlačení PVC z potravinářství a jeho nahrazení alespoň nechlorovanými plasty kvůli jejich lepší recyklovatelnosti i energetickému využití. Směrem ke kompostování žádáme řešení problémů recyklace bioplastů, dřevěných jednorázových výrobků a znečištěného papírového odpadu z potravinářství. Opatření EU k používání jednorázových obalů by podle nás měla směřovat zejména ke kamenným restauracím k používání omyvatelného nádobí. Odmítáme hysterii, která se občas pod heslem "méně plastů" strhává.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz