Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nepalme odpad, vyzývají evangelíci

29. 12. 2016 - PRAHA [Econnect/Českobratrská církev evangelická]

Láska k bližním a péče o životní prostředí patří neodmyslitelně ke křesťanskému směřování. Člověk byl podle Bible pověřen správcovstvím Země a podle toho by se k ní měl chovat. Evangelíci proto v zimním období spouští webové stránky upozorňující na problematiku spalování odpadu a na dopady takového jednání.

Ještě nedávno se pálení odpadu v kamnech považovalo za něco úplně normálního. Tehdy byl odpadem hlavně papír. Jenže dnes papír nahradily plasty a další materiály. A jejich spalováním vzniká chemický koktejl, který nejenom páchne, ale obsahuje celé spektrum jedovatých látek.

Tyto látky poškozují zdraví a imunitu, způsobují astma, chronickou bronchitidu, dráždí oči a plíce a v neposlední řadě přispívají ke vzniku rakoviny. Například nedokonalým spalováním PVC vzniká fosgen, bojový plyn používaný v 1. světové válce. Pálením odpadků ničíme zdraví sobě, sousedům, ale i zvířatům a rostlinám.

Na webových stránkách http://nepalmeodpad.cz/ je možné nalézt odpovědi na otázky, co dělat, když soused pálí odpad nebo jak může obec zakázat spalování nevhodných materiálů. Obsahují také odkazy na podrobnosti o škodlivinách vznikajících při spalování odpadu nebo při nesprávné obsluze místa, v němž je odpad pálen. Nechybí ani texty věnující se teologickému rozměru takového počínání.

„Dejme svým sousedům jako vánoční dárek čistý vzduch. Přestaňme pálit odpad a dejme jim možnost se nadechnout,“ vyzývá iniciátor akce Marek Drápal. Organizátorem akce je Česká křesťanská environmentální síť ve spolupráci s Poradním odborem pro otázky životního prostředí při Českobratrské církvi evangelické.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Informační partner oblasti Životní prostředí

Ekolist
Deník o životním prostředí

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz