Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Třiadvacet pražských čtvrtí ožívá sousedskými slavnostmi Zažít město jinak

22. 9. 2012 - PRAHA [Econnect/Auto*Mat]

Pražané i návštěvníci metropole mohou žasnout, v jak klidném a přívětivém městě se dnes ocitli. Ulice a náměstí se mění v pěší korza, kavárny, tržiště, místa her a setkávání, koncertní pódia či divadelní scény. Na jeden den všichni zažijí, jak by Praha mohla vypadat, kdyby se omezil provoz aut. Jeden z největších pražských festivalů pořádá sedmým rokem iniciativa Auto*Mat. Pouliční slavnosti organizují obyvatelé třiadvaceti čtvrtí se svými sousedy a místními podniky. Unikátní festival zahájili vyslanci Dánska, Nizozemí a Velké Británie s pražskou radní Aleksandrou Udženijí, která nad akcí převzala záštitu. Program přináší web zazitmestojinak.cz.

„Během sedmi let své existence se festival proměnil v celopražskou oslavu veřejného prostoru a sousedského ducha. Přes dvacet ulic otevřených lidem, desítky aktivních organizátorů, stovky zapojených podniků a spolků jasně ukazuje, že lidem záleží na tom, jak vypadají ulice v jejich okolí, a jsou pro jejich proměnu ochotni vynaložit spoustu energie. A součástí této proměny je i mnohem větší vůle budovat občanskou společnost a bojovat za změny, které zlepší kvalitu života Pražanů,“ řekla mluvčí iniciativy Auto*Mat Tereza Vohryzková.

„Veřejný prostor by měl být pro všechny a nejen pro menšinu, která používá k pohybu hlavně auto. Prostor platíme všichni ze svých daní. Slavnost Zažít město jinak ukazuje, jak by Praha vypadala, kdyby chodníky, náměstí a zákoutí nesloužila převážně jako parkoviště,“ doplnil hlavní produkční akce Jakub Hradilek z Auto*Matu. „Festival podporuje místní obyvatele, ale i místní podniky, kavárny a malé obchody. O pořádání slavnosti je obrovský zájem. Oproti loňskému roku je festival více než dvakrát větší a očekáváme, že do budoucna dále poroste,“ dodal Hradilek.

Letošní, již sedmý ročník festivalu Zažít město jinak je unikátní tím, že jeho obsah vytvářejí sami místní obyvatelé spolu s podniky, spolky i radnicemi. Pod heslem „poznej své sousedy“ připravili více než tři stovky koncertů, výtvarných dílen, představení, akcí pro děti či besed a projekcí. V 10 hodin odstartovala festival z pěší zóny na Václavském náměstí Velká podzimní cyklojízda.

„Praha chce nadále rozvíjet využití kol v ulicích. Ve spolupráci s Auto*Matem se podařilo vyřešit nepřehlednou křižovatku na nábřeží Kapitána Jaroše, podporujeme osvětu školáků a v řádu měsíců zahájíme bikesharing. Chystáme také stojany na kola u veřejných institucí,“ představila plány hlavního města radní Aleksandra Udženija. „Ve městech Británie, Nizozemí či Dánska je kolo oblíbeným a běžným dopravním prostředkem. Některé jejich zkušenosti chceme aplikovat. Vzpomenula bych alespoň úspěšnou půjčovnu elektrokol v Londýně. Nezanedbatelnou součástí jízdy na kole by měla být i větší osvěta, neboť čeští řidiči nejsou zdaleka tak ohleduplní jako jejich kolegové v jiných evropských metropolích,“ dodala radní.

Festival Zažít město jinak zahájila snídaně vyslanců evropských států v improvizované pouliční kavárně na Václavském náměstí před Hotelem Adria. Vyslanci i jejich týmy se poté stejně jako radní Udženija vydali na Velkou podzimní cyklojízdu. Hotel Adria si Auto*Mat nevybral náhodně. Jeho ředitel Karel Doubek jezdí do práce na kole. Zúčastnil se i stejnojmenné kampaně, při níž květnu jezdilo do práce na bicyklu na dva a půl tisíce zaměstnanců po celé republice. Ne náhodou se Hotel Adria dostal mezi posledních sedm kandidátů na „českého ekologického Oskara“ – cenu Energy Globe Award.

„Cestovní ruch a hotelnictví zatěžují životní prostředí, tak se snažíme mu něco vracet,” říká Karel Doubek. „Používáme energeticky úsporné zdroje a spotřebiče, odebíráme energii z obnovitelných zdrojů,” dodává ředitel hotelu. Veřejnost může pro Hotel Adria hlasovat do 30. září (6).

Velkým propagátorem jízdního kola jako dopravního prostředku je zástupce britské velvyslankyně v ČR Tim Voase. Na svou misi do Prahy přijel na kole až z Londýna a nedávno se vydal na bicyklu i na pracovní jednání v Brně. „Dnešní cyklojízdy se spolu se mnou účastní i početný tým z britské ambasády se speciálními Britain is GREAT tričky. Pro mě osobně to bude po mé nedávné cestě na kole z Prahy do Brna naštěstí spíše relaxační jízda. Jinak festivalu moc fandíme, vždyť kdo by nechtěl města s lepším životním prostředím a více koly,“ řekl Tim Voase.

Na svou první cyklojízdu Prahou se těšil také velvyslanec Dánského království Christian Hoppe. „Dánsko se proslavilo svou vyspělou cyklistickou kulturou, která se rozvíjí už více než sto let. Každou svou pátou cestu dnes Dánové jedou na kole. Proto si také říkáme cyklistický národ,” řekl velvyslanec. „Snažíme se vytvořit trvale udržitelný dopravní systém, ve kterém hraje městská cyklistika důležitou roli. Musí existovat rovnováha mezi kvalitními silnicemi a pěšími i cyklistickými stezkami. Tím se zvyšuje komfort života ve městech, ale zároveň nedochází k omezování praktických možností přepravy. Doufám, že dnes v Praze všichni zažijí krásný den, tentokrát zase o něco přívětivější ke svým obyvatelům,” dodal Christian Hoppe.

Ulice třiadvaceti pražských čtvrtí dnes budou patřit chodcům. Proměnily se v korza s tržišti, kavárnami, výstavami, výtvarnými dílnami a koncerty. Připraveno je více než tři sta aktivit různých žánrů a pro všechny věkové skupiny. Program v každé ze čtvrtí je zcela jiný, proto si každý návštěvník snadno najde to, co jej zajímá. Hlavní informační stan stojí na pěší zóně v dolní části Václavského náměstí, odkud také po desáté hodině vyrazila Velká podzimní cyklojízda. Zahájili ji zahraniční vyslanci a radní Aleksandra Udženija. Cyklojízda projíždí centrem města, zavítá do Karlína nově zklidněného zónou Tempo 30 a na několik desítek minut utiší severojižní magistrálu. Program v jednotlivých festivalových zónách pak pokračuje do večerních hodin.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz