Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nadace Partnerství poskytne peníze na podzimní výsadbu stromů

3. 7. 2012 - PRAHA [Econnect]

Pokud ve vašem okolí chybí stromy, máte příležitost situaci změnit. Nadace Partnerství opět nabízí všem obcím, školám, občanským sdružením a příspěvkovým organizacím možnost získat grant na podzimní výsadbu stromů. Maximální výše nadačního příspěvku je 20 tisíc korun a lze jej použít na koupi sazenic stromů a keřů a na další nezbytné náklady spojené s výsadbou. Žádat o grant je možné až do 20. srpna. Podrobné informace jsou dostupné na www.stromzivota.cz.

Prostřednictvím sázení stromů nadace povzbuzuje obyvatele všech věkových skupin, aby zlepšovali životní prostředí ve svém okolí. „Díky sázení stromů si lidé uvědomí, že mohou sami něco prospěšného udělat. Když se výsadeb navíc účastní také děti, mohou se zábavnou formou učit o vývoji stromů i jejich významu pro krajinu. Z tohoto důvodu při výběru výsadeb k podpoření upřednostňujeme ty, jejichž cílem je zapojit do sázení stromů co největší množství lidí,“ vysvětluje Ivana Adámková z Nadace Partnerství. Dalším měřítkem je pak volba vhodných druhů dřevin, které podpoří ráz krajiny i její přirozenou rozmanitost. Řadí se mezi ně stromy typické pro Českou republiku – například lípy, duby, javory, jeřáby, jilmy nebo staré ovocné odrůdy.

Přestože se v posledních letech kvůli nedostatku místa v obcích péče o zeleň ubírá více směrem k ošetřování vzrostlých stromů, zájem o společnou výsadbu stromů neklesá. „Každoročně obdržíme okolo 140 žádostí o grant. V říjnu loňského roku jsme dokonce úspěšně uskutečnili první český rekord v sázení stromů, do kterého se zapojilo více než 4 tisíce lidí,“ říká Ivana Adámková. Během jednodenní akce došlo k vysazení 6 919 stromů na 211 místech republiky.

Nadace Partnerství již letos na jaře na výsadbu stromů rozdělila více než 250 tisíc korun. Díky nim se podařilo vysadit stromy a keře na 14 místech republiky. Z převážné části se jednalo o aleje tvořené ovocnými druhy stromů, po nichž je v posledních letech největší poptávka. „Ovocné aleje mají v naší krajině dlouhodobou tradici, lidé jsou na ně zvyklí. Na jaře krásně kvetou a jejich plody pak místní často využívají i ke společnému moštování nebo sušení,“ dodává Ivana Adámková. Granty na výsadbu stromů spolufinancuje Státní fond životního prostředí ČR ve spolupráci s Ministerstvem životního prostředí.


Nadace Partnerství se výsadbou stromů dlouhodobě zabývá. Od roku 2004 se díky finančním příspěvkům Nadace Partnerství podařilo v České republice vysadit více než 51 tisíc stromů a keřů. Pokud by se všechny tyto dřeviny uspořádaly do jedné řady, vznikla by dlouhá alej, která by mohla lemovat například cestu z Brna do Karlových Varů.

Nadace Partnerství pomáhá lidem, aby chránili a zlepšovali svoje životní prostředí. Poskytuje jim k tomu granty, odborné znalosti i služby a inspiraci ze zahraničí. Podporuje výsadbu stromů, ochranu přírody, šetrnou dopravu a turistiku, využívání obnovitelných zdrojů energie a kvalitní veřejná prostranství. Během 21 let své existence podpořila prostřednictvím nadačních příspěvků ve výši přes 280 miliónů korun 3 000 projektů. Společně se čtyřmi sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership Association.
Nevyřešíme problém za vás, vyřešíte ho s námi! www.nadacepartnerstvi.cz

Granty na výsadbu stromů vyhlašuje Nadace Partnerství ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR a Ministerstvem životního prostředí. Nadační příspěvky směřují na jarní a podzimní výsadbu stromů. Jejich cílem je zkvalitnění životního prostředí a zapojování široké veřejnosti do sázení. Maximální výše grantu je 20 tisíc korun. Podrobné informace na www.stromzivota.cz

Ubývání biodiverzity neboli rozmanitosti rostlinných a živočišných druhů je jedním z nejvážnějších globálních problémů současnosti. Největší negativní změny jsou pozorovány v některých rozvojových zemích, zejména v oblasti tropického pásma. Snižování biodiverzity se však nevyhýbá ani České republice. Přestože je česká příroda charakteristická svou vysokou druhovou i krajinnou rozmanitostí, mnoho druhů rostlin a živočichů patří mezi kriticky nebo silně ohrožené. Nadace Partnerství se snaží svými aktivitami na tento negativní trend upozornit.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz