Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Organizace DotGreen představila v Praze svojí vizi a globální myšlenku využití domény .green

28. 6. 2012 - PRAHA [Econnect/DotGreen]

Organizace The DotGreen Community, Inc., přední propagátor spuštění nové domény nejvyšší úrovně (TLD) .green, představila v Praze u příležitosti mezinárodní konference organizace ICANN svojí myšlenku, vizi a globální plán využití domény .green jako online identifikátoru udržitelnosti, na kterém pracuje již téměř 5 let. Cílem žádosti organizace DotGreen o nejvyšší doménu .green je nabídnout lidem, firmám, neziskovým organizacím i státním úřadům nový způsob vyjádření snah v oblasti udržitelnosti.

Zároveň má přivést pozornost k širšímu globálnímu posunu směrem k zelenějším obchodním postupům a zelenějším životním stylům. Doména .green umožní uživatelům internetu, spotřebitelům a lidem z celého světa snadno nacházet firmy, produkty a programy, o které mají zájem a které souvisí s udržitelností a zdravím lidí a celé planety. Kromě toho budou neziskoví partneři organizace EarthShare a nadace The DotGreen Foundation distribuovat prostředky (plynoucí z prodeje domény .green dalším subjektům) na projekty a programy ve všech oblastech světa.

Po konferenci ICANN New gTLD Big Reveal of new gTLDs, která se konala 13. června v Londýně, je nyní Praha ústředním dějištěm další konference organizace ICANN v této historické době velké expanze internetu. Dialog o novém programu domén nejvyšší úrovně (TLD) pokračuje a po uskutečnění prvotních testů budou do kořene internetu v roce 2013 přidány očekávané nové řetězce napravo od tečky jako rozšíření stávajících domén. Nové domény nejvyšší úrovně rozšíří možnost výběru adres nových webů a pomohou lépe vyjádřit zájmy uživatelů a návštěvníků. Většina z 1930 žádostí o nové domény nejvyšší úrovně přišla od několika málo tzv. portfoliových žadatelů včetně tří dalších konkurenčních žádostí o doménu .green. The DotGreen Community zažádala pouze o doménu .green, protože takové soustředění pozornosti je podle jejího názoru ve veřejném zájmu.

Proces rozšiřování domén nejvyšší úrovně a doména .green jako online identifikátor udržitelnosti navazuje na konferenci Rio +20, kde se celý svět zaměřil na globální prosazování udržitelného rozvoje. Tento summit v Rio de Janeiru minulý týden zahrnoval více než 500 vedlejších akcí a mnoho prezentací. Jako delegát za Českou republiku zde vystoupil prof. Bedřich Moldan z českého Ministerstva životního prostředí. Zástupci organizace DotGreen zde vystoupili s prezentací na pozvání francouzské delegace.

„Těšíme se z uznání za pozitivní přínos celému odvětví v mnoha zemích, který byl vřele přivítán na konferenci Rio +20 a teď i tady v Praze,“ řekla Annalisa Roger. „Ze všech stran se setkáváme s povzbuzováním, abychom pokračovali v prosazování domény .green ve prospěch lidí a planety.“

DotGreen Community představila také zelenější stránku Prahy včetně vzdělávání zaměřeného na udržitelnost více než 60 internetovým delegátům z různých zemí. Akce se konala před zahájením 44. konference organizace Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) tento týden v Praze. Sobotní událost byla druhou konferencí série People & Planet, kterou organizuje právě organizace DotGreen.

Účastníci akce se pražskou MHD vypravili na Farmářský trh na Náplavce, aby si nakoupili čerstvé místní potraviny, a po procházce v Kinského zahradě se s nimi místní řečníci podělili o své znalosti zelenější stránky Prahy. Později odpoledne měli účastníci možnost buď si užít procházku historickou Prahou, nebo se na kole projet po zelených cyklostezkách (Greenways) v okolí.

Před delegáty promluvil Daniel Mourek, koordinátor středo a východoevropských zelených stezek (Greenways) v Nadaci Partnerství, která už déle než deset let působí pod zastřešením EPA. Cílem Nadace Partnerství je vytvářet zelenější region a pomáhat lidem zlepšovat životní prostředí prostřednictvím grantů neziskovým organizacím, školám a jednotlivcům. Pan Mourek hovořil o projektu Zelené Prahy, města na křižovatce provinčního hlavního města a moderního, dlouhodobě udržitelného evropského města. Druhá prezentace Stanislava Milera, který je znám svým projektem Ecojourneys, se věnovala současnému využití a budoucímu potenciálu obnovitelných zdrojů energie v České republice. Pan Miler se rovněž podělil o vlastní zkušenost s uplatňováním udržitelného životního stylu a s environmentálním vzděláváním mladých lidí.

„Chtěli jsme navázat dialog o zeleném životním stylu na osobní rovině a o významu celospolečenských iniciativ, které mají pozitivní dopad na životní prostředí,“ řekla Annalisa Roger, zakladatelka a generální ředitelka společnosti DotGreen. „Svět se ze zelených projektů v Praze může hodně naučit. Je důležité, aby internet hrál roli v prosazování místního i globálního udržitelného posunu v této době, která je pro lidi a planetu tak klíčová.“

O společnosti DotGreen Community Inc.: DotGreen Community Inc. (DGC) byla založena v únoru 2011 s výhradním posláním přinést na internet novou doménu nejvyšší úrovně .green, která by přispěla k prosazování udržitelného rozvoje v této kritické době. DGC úzce spolupracuje s nadací DotGreen Foundation a organizací EarthShare na propagaci a financování projektů udržitelnosti ve všech oblastech světa. DGC sídlí v Greenbrae v Kalifornii a cílem profesionálního týmu společnosti je spojovat internet se zeleným hnutím. DotGreen Community, Inc., se ve své práci soustředí na doménu .green a na propagaci internetu ve prospěch lidí a planety; společnost nemá žádné jiné cíle ani dceřiné subjekty. Další informace o doméně .green najdete na webu www.dotgreen.org.

O nadaci DotGreen Foundation: Cílem nadace DotGreen Foundation je distribuovat prostředky na environmentální a humanitární projekty, programy a pro organizace, které se angažují ve vzdělávání, informování a konání v zájmu udržitelnosti ve všech oblastech světa. DotGreen Foundation, založená v roce 2007, je kalifornská nezisková a veřejně prospěšná charita, která podléhá daňové výjimce US 501(c)(3). Nadaci DotGreen Foundation, která sídlí v Greenbrae v Kalifornii, tvoří vzdělaní dobrovolníci, kterým záleží na rozvoji zeleného hnutí a na podpoře řešení zaměřených na udržitelnost pro lidi a naši planetu. http://www.dotgreenfoundation.org

O společnosti EarthShare: EarthShare se sídlem v Bethesdě v Marylandu získala více než 300 miliónů dolarů pro více než 500 členských charit s národní a místní působností.EarthShare pomáhá posilovat korporace a organizace propojováním stovek tisíc jednotlivců, společností a veřejných agentur s ekologickými a ochranářskými skupinami prostřednictvím projektů angažování zaměstnanců a uskutečňování kampaní na pracovištích ve Spojených státech. Už 20 let se zabývá propojováním, přispíváním a dobrovolnictvím. // earthshare.org // info(at)earthshare(dot)org


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz