Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - regionální rozvoj
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Benefiční aukce pro děti z rozvojových zemí vynesla rekordní zisk

11. 10. 2007 - PRAHA [Econnect / Radio Praha]

Benefiční aukce panenek pro UNICEF, které ušili módní návrháři a někteří známí lidé, vynesla v Národním muzeu rekordní částku 470.000 korun. Díky tomu bude v zaostalých zemích očkováno proti smrtelným nemocem 790 dětí. Pod heslem "Adoptuj panenku a zachráníš dítě" se do ní zapojilo 26 osobností. Vyvolávací cena každé panenky byla 3000 korun, což je suma postačující k proočkování pěti dětí.

Pro letošní aukci bylo připraveno 26 panenek, které vytvořili Kateřina Brožová, Jan Čenský, Petra Černocká, Eva Eisler, Květa Fialová, Lenka Filipová, Hana Hegerová, Jan Hřebejk, Radana & Pavel Ivančic, Jiřina Jirásková, Petr Kalouda, Uršula Kluková, Daniela Kolářová, Naďa Konvalinková, Kateřina Neumannová, Chantal Poullain, Liběna Rochová, Marie Rottrová, Simona Rybáková, Emma Srncová, Jana Švandová, Jiřina Tauchmanová, Aleš Valenta, Robert Vano, Michal Viewegh a Lada Vyvijalová.

Benefiční aukce panenek je součástí dlouhodobého projektu Českého výboru pro UNICEF. Panenka představuje skutečné dítě, které bude v rozvojových zemích očkováno proti šesti smrtelným dětským nemocem: spalničkám, záškrtu, černému kašli, tetanu, tuberkulóze, dětské obrně, a může ji podle určeného střihu vyrobit v podstatě každý. Od roku 2002, kdy byl projekt zahájen, již bylo vyrobeno na 10.000 panenek. Panenky si každý může zakoupit v prodejnách UNICEF v Praze nebo prostřednictvím webové stránky www.unicef.cz.

A proč se UNICEF snaží získat finanční prostředky právě na očkování? "Každým rokem se díky očkování podaří zachránit život až 3 milionům dětí. Přesto dosud téměř stejný počet dětí umírá na nemoci, kterým lze očkováním předcházet," uvádí organizace. V zemích, kde neexistuje běžný zdravotnický systém nebo které jsou postiženy válečnou nebo přírodní katastrofou, pomáhá UNICEF ve spolupráci s jejich vládami a místními dobrovolnými spolupracovníky uskutečňovat speciální akce pomoci dětem, jako jsou např. Národní očkovací dny proti dětské obrně, které v minulém roce pomohly 550 milionům dětí ve věku do pěti let. UNICEF sehrává klíčovou roli v projektu GAVI (Global Alliance for Vaccines and Immunization), jehož cílem je očkovat každé dítě proti šesti hlavním smrtelným dětským chorobám.

UNICEF (Dětský fond OSN) je hlavní světovou organizací, která se zabývá ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje. Fond pracuje s místními komunitami i vládami ve 157 zemích světa a poskytuje okamžitou humanitární pomoc i dlouhodobý rozvoj v oblastech zdravotní péče, vzdělání a ochrany dětí. Celosvětová působnost organizaci umožňuje široce využít znalostí a zkušeností spojených s pomocí dětem, díky stálé přítomnosti v místech pomoci je pak možné okamžitě zasáhnout v případě potřeby - 85 % všech pracovníků UNICEF pracuje přímo v oblastech, kam pomoc směřuje. Programy na pomoc dětem nejsou financovány z rozpočtu OSN, ale výhradně z dobrovolných příspěvků a prodeje pohlednic a dárkového zboží s logem UNICEF.

Významné postavení v činnosti a struktuře UNICEF mají Národní výbory pro UNICEF, které jsou jeho reprezentanty ve vyspělých průmyslových zemích. Zabývají se zejména prosazováním Úmluvy o právech dítěte a činnosti UNICEF, osvětovou a vzdělávací činností a shromažďováním finančních prostředků pro programy pomoci dětem ve světě. Český výbor pro UNICEF je od roku 1991 jedním z nich.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz