Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Srbsko: Rada Evropy naléhá na větší podporu při vyšetřování válečných zločinů

17. 7. 2007 - PRAHA [Econnect/HRW]

-Foto Gilles Peress: Masový hrob v Srebrenici-
-Foto Gilles Peress: Masový hrob v Srebrenici-
Srbský soudní dvůr pro válečné zločiny dokázal od doby svého vzniku v roce 2003 významně přispět k nastolení spravedlnosti, avšak srbská vláda musí zvýšit jeho podporu, pokud chce skutečně ukončit beztrestnost válečných zločinů. Uvedla organizace Human Rights Watch (HRW) ve své zprávě.

Parlamentní shromáždění Rady Evropy již dříve vydalo rezoluci týkající se vyšetřování válečných zločinů na Balkáně s vyjádřením nutnosti, aby jednotlivé státy převzaly agendu haagského tribunálu ohledně vyšetřování podezřelých osob.

Zpráva hodnotí práci soudního dvoru pro válečné zločiny, který byl založený v roce 2003 na podporu práce Mezinárodního trestního dvoru pro bývalou Jugoslávii. Ten se zabývá pouze limitovaným množstvím nejzávažnějších kauz a jeho působnost skončí v roce 2010. Zbývající méně závažné kauzy by měly řešit jednotlivé národní tribunály, včetně Srbska.

„Srbská vláda musí ukázat, že má politickou vůli ukončit trvající beztrestnost válečných zločinů,“ řekla Sara Darehshori, vedoucí programu pro mezinárodní spravedlnost HRW. „Bělehrad musí vydat osoby vyhýbající se spravedlnosti do Haagu a zajistit jednoznačnou veřejnou podporu ohledně řešení válečných zločinů.“

Srbský soudní dvůr pro válečné zločiny dosud dovedl ke konci tři procesy a další tři jsou v procesu řešení. Dalších několik desítek je v přípravě na zahájení procesu, včetně kauz týkající se válečných zločinů v Kosovu a Chorvatsku.

Jedním z dokončených procesů je kauza Ovčara, ve které bylo 16 osob souzeno za vraždu 200 osob unesených v roce 1991 z nemocnice v chorvatském Vukovaru. Nikdo z popravených osob nebyl srbské národnosti. Soudní dvůr také dokončil kauzu srbských paramilitaristických jednotek, kteří popravili muslimské civilisty v Srebrenici v roce 1995.

„Skutečnost, že většina kauz se týká vyšetřování Srbů, kteří zabili lidi jiné národnosti, je důležitý úspěch sám o sobě,“ řekla Darehshori.

V uplynulých třech letech dokázal srbský soudní dvůr významně zlepšit svojí spolupráci s Bosnou a Chorvatskem. Nová opatření zajišťují ochranu pro svědky a velké úsilí bylo věnováno, aby se média stala více senzitivnější při referování o kauzách.

„Budoucí ukončení činnosti haagského tribunálu činí srbské šetření kauz stále více důležitější. Národní soudy jsou nezbytné pro zajištění spravedlnosti a pro odhalení reality zločinů, které spáchal Miloševičův režim,“ uvedla Darehshori.

Zpráva HRW doporučuje srbským úřadům, aby novelizovaly legislativu a zrušily zákaz na vydávání osob obviněných ze spáchání válečných zločinů, delegovaly jednotku pro vyšetřování válečných zločinů přímo pod působnost úřadu prokurátora a zajistily mezi vysoce postavenými úředníky jasnou podporu pro práci soudního dvora.


Pro Econnect přeložil Tomáš Tetiva.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!

Informační partneři oblasti Lidská práva

Infoservis společnosti Člověk v tísni
Infoservis
MOST PRO LIDSKÁ PRÁVA
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz