Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Sněmovna schválila intervenční centra pro oběti domácího násilí

28. 11. 2006 - PRAHA [gitA]

Poslanci a poslankyně dnes v prvním čtení projednali/y změnu zákona o sociálních službách, který upravuje zřizování intervenčních center souvisejících s již dříve schváleným zákonem, podle něhož bude moci být od Nového roku pachatel domácího násilí na deset dnů vykázán z místa, které obývá společně se obětí. Během této doby budou oběti poskytnuty rada a pomoc – právě k tomu budou sloužit intervenční centra.

Jednotlivým krajům byla již dříve uložena povinnost intervenční centra zřizovat v samostatné působnosti. Zákonem, kterým se mění některé normy v souvislosti s přijetím zákona o sociálních službách, však tato povinnost zanikla. Dnešní návrh, pokud projde celým schvalovacím procesem, vzniklou situaci napraví a zřizování intervenčních center znovu upraví.

„Intervenční centra jsou specializovaná pracoviště, která poskytují ohroženým osobám základní pomoc v oblasti sociálně právní, psychologické i organizační. Ze zkušeností vyplývá, že současná zařízení sociální péče nejsou na takovou integrovanou a specializovanou pomoc uzpůsobena a v systému sociálních zařízení pracoviště zaměřená na krizovou pomoc osobám dotčeným domácím násilím chybí,“ řekl zástupce předkladatelů a předkladatelek návrhu Jan Kasal (KDU-ČSL).

Návrh spolu s ním předložily Anna Čurdová (ČSSD), Eva Dundáčková (ODS) a Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM). Návrh zákona o ochraně před domácím násilím se podle slov Kasala snažil řešit problematiku komplexně a byl postaven na třech pilířích. Prvním byl policejní zásah s cílem zastavit aktuální násilí prostřednictvím vykázání, druhým intervenční centra a třetím občanskoprávní řešení situace ohroženou osobou, třeba vydání předběžného opatření.

„Intervenční centra mají tedy v celém modelu řešení domácího násilí v České republice nezastupitelnou roli, bez jejich existence by byl daný systém málo funkční. Lze si je představit jako most mezi represivně preventivní složkou, tedy policií a soudy na jedné straně, a oběťmi domácího násilí na straně druhé,“ dodal Kasal s tím, že v současné době ministerstvo práce a sociálních věcí prostřednictvím krajských úřadů již vytipovalo 14 organizací, které předložily žádost o dotaci na rok 2007 za účelem zřízení a provozování intervenčních center.

Sněmovna návrh přijala (nikdo nebyl proti) a odhlasovala, aby byl projednán ve zrychleném režimu – tak, aby mohl nabýt účinnosti spolu s institutem vykázání, ke kterému se vztahuje.


Andrea Cerqueirová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz