Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nové záběry embrya oživily debatu o potratech

30. 6. 2004 - LONDÝN [BBC]

Detailní záběry lidského zárodku, které novým typem ultrazvuku pořídil britský profesor Stuart Campbell, v Británii znovu oživily debatu o umělém přerušení těhotenství. Nejen zarytí odpůrci potratů po shlédnutí nových záběrů tvrdí, že zabíjet plod, který se už po dvanácti týdnech v mnoha ohledech chová jako člověk, je krajně nehumánní.

Campbell se pozorováním plodů a zdokonalováním techniky 3D-4D zabývá už delší dobu, ovšem nikoli jako aktivista a odpůrce potratů, ale jako průkopník nové vědecké disciplíny zkoumající chování zárodků. Campbell věří, že nová technika v budoucnu umožní v čas rozpoznávat genetické choroby nebo nemoci typu mozkové obrny, jejíž příčiny vědci zatím nedokážou uspokojvě vysvětlit.

Nový pohled na embryo

Přednosti techniky, kterou pomohl zdokonalit, jsou podle Campbella oproti běžnému ultrazvuku zřejmé: "Jsou to pohyblivé trojrozměrné obrázky, takže na nich můžeme pozorovat, jak se dítě chová," řekl BBC Stuart Campbell. Mezi pozorovatelnými jevy uvedl komplexní aktivitu rukou, zívání, mrkání, cucání palců a prstů u nohy a později v těhotenství, když se začnou vyvíjet emoce, i úsměv.

"Je to opravdu velmi vzrušující oblast pro budoucí výzkum," pochlubil se se svými úspěchy profesor Campbell, který tvrdí, že proti potratům jako takovým nic nemá. Dodává však, že když je vidět, jak se ve 22. týdnu embryo už zcela zřetelně usmívá, je podle něj na potrat trochu pozdě. Odmítá ale říct, co by podle něj měl být časový limit pro interrupci.

Běžný chirurgický zákrok

V současné chvíli v Británii zákon umožňuje potrat až do 24. týdne těhotenství a statistiky ukazují, že patří k vůbec nejběžnějším chirurgickým zákrokům v zemi. Ročně jich britští lékaři provedou na 185 tisíc, což do značné míry souvisí s tím, že mladí Britové dnes začínají sexuálně žít velmi brzo.

Podle dnes zveřejněné zprávy nadace Josepha Rowntreeho jde na potrat plných 40 procent dívek, které otěhotní mezi patnáctým a sedmnáctým rokem. Autoři se v průzkumu snažili především zjistit, na základě čeho se mladé potenciální matky rozhodují, zda si dítě nechají, nebo ne, a ukázalo se, že morální a etické postoje v tomto procesu hrají naprosto zanedbatelnou roli.

Drtivá většina dívek se rozhoduje podle své osobní situace - ty z lépe situovaných rodin, které počítají se studiem na univerzitě a kariérou, se většinou rozhodnou pro interupci, zatímco dívky z chudších poměrů v mateřství nevidí překážku, ale pozitivní změnu, a akceptují ho.

Strach z pohledu na plod

Nové záběry profesora Campbella by rozhodování mladých Britek zřejmě mohly ovlivnit. Podle autorů zmiňovaného průzkumu totiž spoustu dívek ovlivnily i dvojrozměrné černobílé snímky běžného ultrazvuku. "Všechny bez výjimky nechtěly ty snímky vidět, protože se obávaly, že by je to mohlo rozrušit a vzít jim odhodlání k zákroku," řekla BBC spoluautorka zprávy Ellie Lee z univerzity v Kentu. "Bohužel ale došlo k tomu, že některé z dívek, s nimiž jsme hovořily, nakonec ty záběry viděly - v řadě případů na naléhání pracovníků poradenských center -, a mělo to pro ně zhoubné následky v tom smyslu, že pokračovaly v těhotenství, ve kterém pokračovat nechtěly."

Profesor Peter Hepper z Královniny univerzity v Belfastu varuje před tím, aby se z nové technologie stala zbraň odpůrců potratů, protože to podle něj diskredituje vědecké poznatky. "Cokoli lidé u plodu pozorují, hned přisuzují dospělému chování, takže úsměv embrya je okamžitě dospělý úsměv, pohyby nohou jsou dospělou chůzí atd. Přitom to nemusí být nutně pravda. My zatím nevíme, co to chování přesně znamená."


Pavel Vondra

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz