Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt Blind Friendly Web zpřístupňuje internet nevidomým

11. 3. 2004 - PRAHA [BBC]

Internet se stal důležitým zdrojem informací i pro uživatele se zrakovým postižením. Webové stránky však pro ně musí být speciálně upraveny. Česká Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých vypracovala pravidla pro tvorbu stránek, aby byly srozumitelné i lidem s postižením zraku, zrakově postižené učí obsluhovat počítač pomocí speciálních programů a speciálních výstupních zařízeních.

Za tento projekt s názvem Blind Friendly Web čili Síť přátelská nevidomým, získala zvláštní ocenění v soutěži IT projekt roku 2003.

Zrakově postižení si internetové stránky prohlížejí odlišným způsobem než lidé bez vady zraku. Nevidomí jsou schopni přečíst pouze textové informace a stránky čtou lineárně tedy položku po položce.

Zásady tvorby stránek

Slabozrací často používají velké zvětšení a v jednom okamžiku vidí jen malou část stránky. Sjednocená Organizace nevidomých a slabozrakých vypracovala 28 bodů, kterých by se měli držet tvůrci webových stránek, aby zpřístupnili svůj text i lidem se zrakovým postižením.

Radek Pavlíček z metodického centra informatiky Sjednocené organizace nevidomých a slabozrakých upozorňuje na některé ze zásadních pravidel: "Nejčastějším a zásadním prohřeškem proti přístupnosti nevidomým uživatelům jsou chybějící alternativní popisky grafických prvků nebo nevhodný text popisků a používání takových technologií, které mohou speciální programy zrakově postiženým lidem zpřístupnit".

Dalším prvkem může být vhodné strukturování stránek. Pokud jsou například vhodně použity nadpisy a podnadpisy, speciální programy už dnes umožňují vybrat to nejdůležitější a nevidomý už nemusí procházet celou stránku. Může se přemístit jen na vybranou část, která ho zajímá."

Nelehká obsluha

Lidé s postižením zraku potřebují pro prohlížení internetových stránek speciální technické vybavení. Podle Radka Pavlíčka je poměrně složité. "Pro většinu z nich je navíc potřeba zaškolení, aby se naučili s těmito programy pracovat. Není to tak, že by si nevidomý koupil speciální program, sedl si k počítači a okamžitě s ním byl schopen pracovat. Je potřeba se naučit, jak tento program používat a vůbec pracovat s počítačem jako takovým."

Radek Pavlíček připomíná, že lidé se zrakovým postižením nepoužívají myš a musí se naučit počítač ovládat jen prostřednictvím klávesnice.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz