Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Projekt Občanská obnova Sudet

5. 3. 2004 - [Občanské noviny]

V současné době připravuje občanské sdružení Vlastenecký poutník spolu s dalšími neziskovými organizacemi, městem Bruntál a s dalšími subjekty dlouhodobý evropský projekt nazvaný Občanská obnova Sudet. Projekt chce využít především prostředků EU v rámci programu INTERREG III a dalších fondů EU, ale i možností českých, polských, německých a rakouských nadací a vládních orgánů ČR tak, aby byly vytvořeny předpoklady pro postupnou rehabilitaci území, pro které je dnes velmi zjednodušeně používán termín SUDETY. Tvůrci projektu počítají s tím, že jejich náměty jsou nosným tématem i pro Evropský parlament. Počítají ovšem také s podporou české vlády.

„Ostatně máme za to, že Sudety musí být rehabilitovány“

Podtitulek projektu je pochopitelně parafrází známého výroku, který pronášel římský senátor Marcus Porcius Cato Starší vždy, když se v Senátu jednalo o zahraniční politice. „CETERUM AUTEM CENSEO CARTHAGINEM ESSE DELENDAM“ – Ostatně mám za to, že Kartágo musí být zničeno. Výrok se dostal do dějin, a jeho spojitost s názvem našeho projektu není náhodná. Marcus Porcius Cato totiž proslul rovněž bojem proti tomu, že v jeho době se mládež římská začala zhlížet v cizí vzdělanosti, zejména v řecké, a podle senátora pohrdala literaturou domácí. Jenže jeho snahy nebyly povrchní. S poctivostí jemu vlastní se snažil pochopit, co je tedy například na filosofii řecké tak zajímavého. A jelikož byl do konce svého úctyhodného života (zemřel v roce 149 n. l. ve věku 85 let) velice aktivní a čilý, začal se ve vysokém věku učit řecky. Aby si totiž v originále mohl přečíst názory, proti nimž brojil. I Evropa by měla uchopit problém Sudet nikoli jako problém České republiky a jejích sousedů, ale jako problém evropský. Nemusí se proto začít učit řecky, ale měla by příznivě a pozorně naslouchat argumentům.

Ještě počátkem minulého století byly Sudety hromadným názvem pro horstvo, jak uvádí Ottův slovník naučný, „táhnoucí se po severovýchodním okraji české massy od zlomu Labského až k bráně Moravské, hornímu toku Odry“. Několik let poté získal tento název i politické pejorativní přívlastky, které dnes tvoří bohužel nedílnou součást našich moderních dějin. Leč vždy se jednalo o pohraniční oblasti, které byly po staletí trpce zkoušeny – každý, kdo chtěl řídit nebo drancovat Evropu z Čech, musel projít tímto územím. A zanechal za sebou mnohdy hodně následků požárů válečných. A politických. Některými z nich trpíme dodnes. A protože se na nich podílela celá Evropa, domníváme se, že jejich rehabilitace by se mohla stát jedním z větších projektů evropských.

Určitý díl musí nést i Česká republika. Pregnantně to vyjádřil v jenom rozhovoru děkan Fakulty humanitních studií Západočeské univerzity v Plzni docent Ivo Budil, který pro Respekt v červenci 2002 mj. řekl: „Hospodářská a duchovní devastace pohraničních oblastí, která zdaleka nebyla za uplynulých dvanáct let odstraněna, tíživé sociální problémy, které lidé v pohraničí nejsou většinou schopni odstranit vlastní iniciativou, a také nevyřešená otázka česko-německých vztahů společně vytvářejí politickou kulturu a mentalitu, která bytostně tíhne k extremismu. Česká republika by měla podle irského vzoru rozumně využít prostředky EU určené nerozvinutým oblastem pro všestranný ekonomický, sociální a kulturní vzestup Sudet. Sudetům to dlužíme, a pokud by si měla ČR stanovovat nějaké vyšší cíle nebo civilizační vize, povznesení a rozkvět Sudet by měly být na čelném místě. Sudety jsou doslova „misijním místem“ polistopadové české společnosti, územím, jehož osudy doopravdy prověří kvality naší obnovené státnosti.“ Z tohoto hlediska je problém Sudet nejen problémem českým, ale i problémem společnosti evropské.

V realizaci projektu by měly mít své místo především neziskové organizace, ale také místní podnikatelé a obce. Projekt v první části předpokládá především zpracování podrobného popisu stavu Sudet. Bez toho jim pomoci nemůžeme. A v přípravě tohoto dokumentu právě mohou nejvíce pomoci neformální občanské iniciativy. Modelový příklad bychom chtěli uskutečnit právě v oblasti Jeseníků a Slezska, to znamená zejména v působnosti dřívějších okresů Jeseník, Bruntál a Opava. Zde bychom chtěli využívat již dříve navázaných kontaktů s rakouskými, německými a polskými neziskovými organizacemi a samosprávami. Pomůže Evropský parlament?

Další částí projektu by bylo nalezení vhodného mechanismu, jak v přípravě akcí položit vybraným subjektům otázku: Chcete pomoci při rehabilitaci Sudet? Dále je třeba stanovit ústřední priority v konkrétní podobě: možnosti expanze subjektů podnikatelských, kulturních, vědeckých, společenských, adekvátní nabídky zpětné – zevnitř oblasti, formy mezinárodního charakteru projektu (příklady z oblastí, kde se řešily v minulosti podobné problémy – USA, Švédsko, Austrálie).

Celá záležitost může být nosným tématem pro Evropský parlament. Našla se již i skupina poslanců Evropského parlamentu, která se o projekt nejen zajímá, ale je ochotna v závěru první části iniciovat jeho vstupní projednání v příslušných orgánech evropských. I oni souhlasí s tím, že bychom si s problémem zvaným Sudety sami neporadili.

Myšlenky projektu nacházejí kladnou odezvu mezi občanskými iniciativami, zástupci samospráv i v podnikatelských kruzích. „Rád jsem se seznámil s vaším záměrem dlouhodobého projektu obnovy Sudet se zaměřením na oblast bývalých okresů Jeseník, Bruntál a Opava,“ napsal ve svém dopise z 2. září 2003 místopředseda vlády Petr Mareš: „Vašemu záměru vyslovuji podporu.“ S projektem byli seznámeni i předseda Senátu Petr Pithart, senátor František Mezihorák a další členové parlamentu.

O některých aspektech projektu se jednalo i v roce 2002 v Hluboké na XII. kongresu Panevropské unie Čech a Moravy i na setkání novinářů, filosofů a spisovatelů zemí Visegrádské čtyřky v březnu 2003, konaném shodou okolností v Nízkém Jeseníku.

Začít musíme sami

Sudety zatím nemají komplexně zpracovaný dokument, který by charakterizoval jejich vývoj v posledních dvou staletích s podrobnějším přihlédnutím k událostem doby nedávné. Podpora rozvoje této oblasti musí vycházet z toho, že budou jasně a konkrétně popsána negativa jejího vývoje tak, aby mohla být obnova Sudet zaměřena konkrétně i k odstranění příčin a následků ekonomických a společenských problémů vzniklých v minulosti. Jsme přesvědčeni, že Česká republika i Evropská unie může pro obnovu Sudet udělat mnohé. Avšak jakékoli zásahy zvenčí nebudou nic platné, pokud velice kvalifikovaný impuls k obnově nevyjde od těch, kteří zde žijí.

V třicátých letech minulého století se mocnosti evropské dohadovaly o tom, komu by vlastně tedy Sudety měly patřit. Na počátku 21. století budeme věcně diskutovat o tom, jak toto neblaze zkoušené území rehabilitovat, především pro ty, kteří v něm žijí. A to je smysl i duch tohoto projektu.

Připravované části projektu:

  • 1/ Vytvoření nezávislých expertních pracovišť (think-tanků) (v letech 2003–2005).
  • 2/ Zpracování konkrétních projektů z hlediska míst a forem obnovy oblasti a získání podpory k jejich realizaci (2005–2006).
  • 3/ Evropský rozměr projektu – zařazení rehabilitace Sudet do mezinárodních evropských aktivit ve zvláštním programu (2007 a dále).
  • Text jsme převzali z Občanských novin - přílohy Literárních novin z 1.března 2004.


    Vlastenecký poutník

    DISKUSE - KOMENTÁŘE:


    Související články

    Služby Econnectu

    ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
    Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
    S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
    VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
    vytisknoutvytisknout
    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz