Plzeňské farmářské trhy budou plné vynikajících lahůdek regionálního původu
22. 9. 2010 - PLZEŇ [Econnect]
Sortiment se neustále rozšiřuje, ale ne na úkor kvality Na pořadatele farmářských trhů se obrací desítky zájemců o prodej zboží různého charakteru. Poměrně často to jsou prodejci se zbožím pochybného původu "V Plzni jsme začínali v květnu s 15 prodejci, poslední sobotu v září se jich představí již přes 40. Pečlivě si však vybíráme koho na trhy pozveme. Podstatná je pro
nás vysoká kvalita prodávaných produktů, dohledatelný původ, autentická chuť, originalita a v neposlední řadě preferujeme prodejce z řad farmářů, přímých zpracovatelů či osob s farmáři přímo spolupracujícími. Asi jako jediní pořadatelé farmářských trhů v ČR veřejně na webu www.plzensketrhy.cz publikujeme informace o každém prodejci i s kontakty. Jde nám totiž především o
podporu místních či tuzemských farmářů a zpracovatelů. Tímto způsobem se prodejci mohou propojit s dalšími zájemci například z gastrosektoru, menších obchodů nebo pozvat veřejnost k návštěvě svých farem a prodávat více přímo ze dvora", vysvětluje koordinátor trhů Tomáš Popp z o.s. ENVIC.
Pokud je zboží zahraničního původu, jedná se o produkty, které nelze u nás vypěstovat nebo se nepěstují. V případě kávy, čaje či čokolád se na trzích prodávají ty s certifikátem Fair Trade. Důkazem důrazu pořadatelů Plzeňských farmářských trhů na kvalitu prodávaných potravin jsou nejen spokojení zákazníci, ale i prodej výrobků, které získaly mnohá ocenění. "Tuto sobotu se
představí hned několik vítězů soutěže o nejlepší Regionální potravinu 2010 ze tří krajů ČR. Plzeňský bude reprezentovat minimlékárna JOMA ze svým vynikajícím Šumaváčkem. Ovocnáři z firmy Alimex ze sadů nedaleko Nezvěstic (u Plzně) zase vyhráli se svým jablkem odrůdy Julia kategorii Ovoce a zelenina. Karlovarský kraj zastupuje Horský statek Abertamy s kozím sýrem Barbora a Ústecký kraj farmáři z Račetic se svojí delikátní cibulí", konstatuje Popp. Na trhu však budou k nákupu i další oceněné výrobky v Plzeňském kraji -- jablečný mošt od firmy Lukrena nebo uzeniny z řeznictví DELICAT ze Stříbra.
Chuťové pohárky budou pod tlakem Na pátém farmářském trhu se však představí i další produkty té nejvyšší kvality. Pro návštěvníky bude připraven ještě širší sortiment zeleniny než na
minulých trzích. Představí se například rodinná farma pana Kostky z Litoměřic, zelenina z jihu Čech (saláty, okurky, rukola) a z Moravy své výpěstky přiveze farma Monika. Houby (hlíva, sušené lesní houby) nabídne mykofarma Svatá Máří a pěstírna žampionů z Kaznějova. Ovoce bude také dostatek -- jablka a švestky z nedalekých Těnovic, Skočic i Nebílov. Čerstvé ryby budou pocházet z Českého Lesa (pstruh). Tradičně bude k prodeji čerstvé mléko z Líšťan (mléčný automat). Své vynikající pekárenské výrobky budou prodávat pekaři z Dobřan, Sušice i Kolína. Petr Pištec přiveze skoro kompletní sortiment svých originálních chlebů (semolinový, žitný celozrnný), kokosek či sušenek. Uzenářské speciality vyrobené opravdu z masa bude prodávat řeznictví Šneberger, DELICAT ze Stříbra, farma Angus a ZEFA Volary. Sortiment mléčných výrobků bude také široký - sýry (ovčí, kozí) z horského statku Abertamy, farmy Belina, Březí i z biofarmy Slunečná. Samozřejmě bude své výrobky prezentovat i minimlékárna JOMA.
Kompletní seznam prodejců je umístěn na www.plzensketrhy.cz. Restaurace Gondola připraví opět delikátní farmářské menu. Plány do budoucna Poslední říjnovou sobotu (30.10.) se na farmářských trzích představí všichni vítězové soutěže o Regionální potravinu Plzeňského kraje 2010. Produkty bude možné nejen ochutnávat, ale i zakoupit. Více informací zveřejníme začátkem října. "Pokud bude kvalitních prodejců i nadále přibývat, rozšíříme prodejní prostor a stánky vysuneme i do ulice před hotel Gondola. Rádi bychom také pořádali exkurze na jednotlivé farmy a veřejnosti tak představili farmáře či výrobce i v jejich prostředí. Opět to povede k užšímu propojení sedláků a zpracovatelů s jejich zákazníky. Tato kooperace je totiž oboustranně výhodná", odhaluje některé plány Popp.