Biopotravinou roku 2006 je kysaný nápoj z Valmezu
21. 9. 2006 - PRAHA [Ekolist]
-foto: Freefoto.com-
Porota z řad odborníků, obchodníků, výrobců biopotravin a spotřebitelů ocenila BIO kysaný nápoj z Valašského Meziříčí především pro výbornou chuť, praktické balení vhodné ke svačině, vkusný obal a širokou dostupnost i v malých městech.
Cenu předala ministryně zemědělství Milena Vicenová, která se nechala slyšet, že kupuje občas základní biopotraviny jako biomléko a biomaso. Ministryně politovala, že nabídka biopotravin je zatím dost omezená v supermarketech, kam sama chodí nakupovat nejčastěji.
Mimo hlavní ceny udělila porota ještě tři čestná uznání. Dvě z nich putují do drůbežích ekofarem – farmy Pavla Kýra z Heroltic u Červené vody a farmy Abatis ze Zvole u Prahy za bio vejce. Bio vejce pocházejí od slepic (nosnic), chovaných podle nejpřísnějších standardů pro welfare hospodářských zvířat. Nosnice např. nedostávají preventivně antibiotika, krmivo pro ně musí pocházet z ekofarem, není ošetřeno pesticidy, herbicidy ani umělými hnojivy, není geneticky upravené, a slepice mají k dispozici volný výběh a slaměnou podestýlku.
Třetí čestné uznání získaly polotovary z řady Biolinie od společnosti Pro-Bio ze Starého města pod Sněžníkem. Jedná se o Jahelník, Pohankový dezert a Bulgur s červenou čočkou. Čestné uznání získala tato firma za koncept rychle připravitelných pokrmů i atraktivní obaly. „Dříve si zákazník mohl říct o některých biovýrobcích: divně to chutná a navíc i divně vypadá. U těchto výrobků to už neplatí,“ chválil výrobce jeden z porotců, manažer pražské restaurace Flambeé Tomáš Pipek.
Společnost Albio, která loni získala cenu Biopotravina roku za bio kváskový chléb z vlastní pekárny a předloni titul Nejlepší bioprodejna roku za obchod v Truhlářské ulici v Praze, ani letos nevyšla naprázdno: cenu Nejlepší Bioprodejna roku získal její obchod na Smíchově. A to za nejširší sortiment biopotravin a ekologicky šetrných produktů (např. z biobavlny), dobrou informovanost zaměstnanců, provoz šetrný vůči životnímu prostředí a dobrou spolupráci s ekozemědělci.
Čestné uznání v tomto oboru dostala ještě prodejna ROBI v Bruntálu za vynikající práci se zákazníky a podporu produkce místních ekofarem.
Soutěž o Biopotravinu roku vyhlašuje každoročně Nadace Partnerství spolu se Svazem ekologických zemědělců PRO-BIO a její přínos pro oceněné spočívá především tom, že se z ní stala pro zákazníky přitažlivá, takzvaně „marketingově silná“ značka. Letos do soutěže bylo přihlášeno dvacet potravin, v loňském roce patnáct.
(Článek jsme převzali se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.)
Iva Nachtmannová