Konference v Madridu by měla nalézt řešení potravinové krize
27. 1. 2009 - PRAHA [Econnect/Glopolis]
Během roku 2008 se počet lidí ohrožených hladem zvýšil na téměř 1 miliardu, což znamená nárůst o 40 milionů. Na počátku potravinové krize stál prudký nárůst cen potravin. Přestože ceny zemědělských komodit v posledních měsících poklesly z jejich rekordní výše, rozhodně to není konečné vítězství. Jsou například stále vyšší, než byly před rokem a půl. Navíc lze očekávat, že současný pokles cen potravin bude pouze dočasný. Podle britského nezávislého think-tanku Chatham House ceny opět vzrostou, až se světová ekonomika vzpamatuje ze současné krize. Zvýšení cen postihne zejména země, které potraviny převážně dovážejí, ale také chudé lidi na celém světě. OSN také varuje, že s rostoucí finanční krizí se riziko prohlubování chudoby a hladu zvyšuje.
Příčinou vysokých cen potravin je mimo jiné nízká produktivita drobného zemědělství v rozvojových zemích. 420 milionů drobných zemědělců s pozemkem do 2 hektarů se dnes nachází ve velmi obtížné situaci. Investice do zemědělství posledních třicet let klesaly, podobně je tomu s rozvojovou pomocí do tohoto sektoru.
Zajistit dostatek potravin pro všechny země a jejich obyvatele bude podle Chapham House a mezinárodní neziskové organizace Oxfam International v budoucnu ještě obtížnější, než dnes. Světová populace roste, klimatické změny zhoršují podmínky pro zemědělskou produkci v mnohých zemích globálního Jihu, energie a voda budou stále vzácnější.
Glopolis proto vyzývá představitele vlád, soukromých společností a OSN, aby nepromarnili příležitost podniknout potřebné kroky proti hrozbám světové potravinové bezpečnosti.
„Těžkosti způsobené finanční krizí by neměly rozvinuté země odradit od včasné a účinné akce na podporu udržitelného zemědělství tam, kde je prostor pro jeho rozvoj,“ říká Aurele Destrée, pracovnice nevládní organizace Glopolis. To předpokládá také kroky ke zmírnění a ideálně zastavení klimatických změn. Nesmíme zapomínat, že pokud nemá v roce 2030 nikdo trpět chronickou podvýživou, bude potřeba zvýšit výnosy zemědělství v globálním měřítku o polovinu.