V Praze začíná vařit nová sociální kuchyně
18. 3. 2008 - PRAHA [Econnect / Naděje]
Kuchyně bude v provozu od pondělí do pátku a bude denně připravovat minimálně 100 teplých jídel, která budou distribuována do nízkoprahových denních center v Praze 1 a v Praze 2. Pokrmy budou vařeny z darovaných potravin.
Vznik sociální jídelny iniciovala Naděje ve spolupráci s Benediktinským opatstvím, které dlouhodobě pronajalo k tomuto účelu potřebné prostory. „Projekt je realizován díky dlouhodobé podpoře potravinářské společnosti Kraft Foods,“ uvedla Petra Lakatošová z pražské pobočky Naděje.
Pražská pobočka sdružení Naděje poskytuje své služby v několikastupňovém Integračním programu. Pracovníci v terénním programu kontaktují potřebné osoby přímo v prostředí, kde se pohybují nebo přežívají – ať už na ulici, v dopravních prostředcích nebo třeba v opuštěných objektech. V rámci osobního rozhovoru nabízejí trvalejší spolupráci a služby ostatních zařízení sociálních služeb, kam mohou zájemce i doprovodit.
Centrálním kontaktním a informačním místem pro lidi bez domova jsou nízkoprahová denní centra. V nich sdružení služby vedoucí k uspokojení základních životních potřeb a kultivaci osobního vzhledu – tedy stravu, hygienu, čisté oblečení – a možnost rozhovoru se sociálním pracovníkem a psychologem. V zařízení U Bulhara je navíc zájemcům k dispozici ordinace praktického lékaře.
V nízkoprahových denních centrech pomáhají zaměstnanci se zajištěním ubytování, při hledání práce a doporučují další specializované služby. Nejnižší stupeň ubytování představují noclehárny, které nabízejí přenocování a možnost hygieny. Zájemci v nich mohou získat i základní sociální poradenství. Vyšším stupněm jsou pak azylové domy, kde je již zajištěn celodenní provoz, a které jsou určeny především pro zaměstnané nebo zdravotně znevýhodněné osoby. V azylových domech je ubytovaným k dispozici sociální pracovník a dle dohody psycholog. Ve všech zařízeních je zájemcům nabízena křesťanská duchovní péče.