BBC: Pěstování palem pomáhá chránit biodiverzitu tropických pralesů
11. 11. 2008 - PRAHA [EcoMonitor]
Vědci si vybrali území blízko pobřeží v oblasti pohoří Západní Ghát, protože zdejší krajina nejlépe splňovala podmínky, které chtěli prozkoumat: dlouhodobě obhospodařovanou krajinu s intenzivní lidskou činností a blízkost přírodních oblastí, které zůstávají nedotčené. Závěry zkoumání publikovali vědci v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.
Krajina v tomto regionu se skládá z nedotčených porostů, produkčního lesa (kde se nesmí kácet, ale využívají se palmové listy) a oblastí, kde se pěstují palmy na zemědělské plodiny. „Zjistili jsme, že v tomto regionu žije celkem 51 ptačích druhů. Z toho 46 druhů žije v oblastech, které obhospodařuje člověk,“ říká publikovaná vědecká studie. Podle ní na palmových plantážích žijí i velmi vzácné druhy ptactva, jako dvojzoborožec žlutozobý a zoborožec indický. Podle vědců vytváří dobré podmínky pro život tropických druhů ptactva kombinace výšky pěstovaných palem a blízkost nedotčených lesních porostů. Podle jejich zkoumání tu stejné druhy ptactva žijí zhruba dva tisíce let, tedy od doby, kdy krajinu začali zemědělsky využívat lidé, píše zpravodajství BBC.
Stejně jako mají farmy vysokou ekologickou hodnotu, tak jsou podle vědců úspěšné i ekonomicky. Ořechy palmy areky konzumuje zhruba 10 % světové populace, zejména v Asii. Navíc stín, který vytvářejí husté koruny palmového listí, umožňuje místním lidem, aby pěstovali další plodiny jako je pepř, vanilka a banány. Raději než aby rozšiřovali svoje plantáže, dávají místní zemědělci přednost využívání okolních lesů. Spadané palmové listí využívají jako přírodní kompost pro palmy a tím nahrazují drahá průmyslová hnojiva.
Podle hlavního autora Jai Ranganathana z Národního centra pro ekologické analýzy a syntézy (NCEAS) závěry výzkumu ukazují na další možnosti, které bychom měli zvážit při ochraně přírody. „Když není možné vytvořit kompletně chráněné oblasti nepřístupné člověku, mohl by systém podobný tomu v Indii pomoci ochránit bohatství biodiverzity,“ řekl Ranganathana BBC.
Problém ovšem představuje konzumace ořechů areky, které podle zdravotníků vede ke vzniku rakoviny. Ořechy se většinou konzumují kvůli jejich stimulujícímu účinku, buď samotně nebo jako součást žvýkací směsi obecně zvané betel, která vedle listů betelu a kousků ořechu obsahuje ještě hydroxid vápenný a tabák. Podle Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny (IARC) zvyšuje žvýkání areky riziko nádorových onemocnění, píše zpravodajství BBC.
Podle článku Marka Kinvera publikovaném na BBC Online News ze dne 04. prosince 2008.