BBC: Velká Británie na kodaňském summitu varuje, že 'kyselé oceány' ohrožují potravinové zásoby
14. 12. 2009 - PRAHA [EcoMonitor]
Někteří lidé věří, že tento důsledek rostoucí koncentrace CO2 by mohl být pro svět stejně významný jako klimatické změny, ačkoli se o něm v rámci konference OSN o klimatu mluví velmi málo.
Věda přináší informace o okyselení oceánů teprve posledních pět nebo šest let a většina podrobností tedy ještě nebyla k dispozici, když se v roce 1992 sepisoval Kjótský protokol. Teď se ale ukázalo, že kyselost vody působí na život korálů, které pak ovlivňují množství ryb v moři. A na rybách, jakožto svém hlavním zdroji bílkovin, je závislá miliarda lidí na světě, píše BBC News.
Díky studii Ekonomika ekosystémů a biologické rozmanitosti se v září ukázalo, že široce pojaté cíle snažící se stabilizovat atmosférické koncentrace CO2 by mohly znamenat pro většinu světových korálů smrt.
Koncentrace CO2 je v atmosféře nyní asi o 30 % vyšší než před průmyslovou revolucí. Část CO2 je pohlcena právě mořskou vodou, což vede ke zvýšení koncentrace kyseliny uhličité v oceánech. Výsledkem toho je, že se pH mořské vody snížilo přibližně o 0,1 a další změny o 0,3 - 0,4 lze očekávat už do konce tohoto století. Pravděpodobně to ovlivní schopnosti mnoha organismů, včetně měkkýšů, korálů a planktonu, které pro schránky nebo jiné pevné části svého těla potřebují uhličitan vápenatý.
Studie z roku 2007 již ukázala, že například míra nárůstu korálů na Great Barrier Reef, tzv. Velkém bariérovém korálovém útesu u pobřeží Austrálie, klesla oproti roku 1990 o 14 %.
Podle článku Richarda Blacka 'Acidifying oceans' threaten food supply, UK warns vydaného 14. prosince na BBC News.
Dominika Patrovská