Biodožínky v Plzni budou oslavou ekologického zemědělství
1. 9. 2010 - PRAHA [Econnect]
Dožínky - zapomenutá tradice
Dožínky byly tradičně oslavou ukončení sklizně (žní) a poděkováním "vyšším" silám za dobrou úrodu, při kterých nechyběl bohatě prostřený stůl, hudba, zábava. "Biodožínky v Plzni budou oslavou ekologického zemědělství a produktů z něj pocházejících. Představí se na nich desítky pěstitelů, výrobců, prodejců, kteří vyrábí nebo obchodují s biopotravinami i dalšími produkty v biokvalitě",
vysvětluje Tomáš Popp z občanského sdružení ENVIC. Plzeňské Biodožínky jsou součástí kampaně Měsíc biopotravin.
Biodožínky budou i oslavou obchodu Fair Trade, protože ten již k biopotravinám neodmyslitelně patří a oba koncepty se vhodně doplňují. "Fairový obchod není výhodný jen pro pěstitele či zpracovatele z méně rozvinutých zemí, ale i pro spotřebitele v těch ekonomicky rozvinutějších. Spotřebitelé nákupem produktů s označením fair trade získávají vysoce kvalitní výrobek, za který platí
odpovídající cenu a ještě pomáhají," vysvětluje Anna Šperlová ze spolupořádající organizace Fair Life.
Biodožínky nabídnou více
Návštěvnici si budou moci bioprodukty (zeleninu, pečivo, masné i mléčné výrobky apod.) koupit i ochutnat. Své výrobky nabídne 30 prodejců. "Návštěvníci se mohou těšit například na vynikající výrobky z farmy Sasov (biouherák, biošunka, kančí biolovečák...), maso z ekologických chovů v Plzeňském kraji, nebo na kozí sýry z farmy Belina či horského statku Abertamy, zeleninu z farmy Biozahrada, přírodní kosmetiku, oblečení z biobavlny, skvělou fair trade kávu, čokoládu a další produkty z tohoto etického obchodu," vypočítává Šperlová.
Na místě uvidí také kuchařskou show na téma vaříme z biopotravin. Připraveny budou i besedy o ekologickém zemědělství, biopotravinách nebo Fair Trade produktech. Ty bude možné na místě koupit i ochutnat. Pro děti budou připraveny ekovýchovné aktivity i soutěže. Děti bude bavit dvojice Standa a Vanda. Restaurace pivovaru Purkmistr pro návštěvníky Biodožínek připraví v Plzeňském
kraji ojedinělé menu sestavené z biopotravin. "Podávat se bude například Namíchaný tatarský bifteček z bio svíčkové s topinkami a česnekem, Celozrnné těstoviny s grilovanými žampiony, smetanou a roketou nebo Dortík z bio čokolády s višňovým kompotem. Menu bude však mnohem bohatší, přijďte se přesvědčit," láká strávníky šéfkuchař restaurace Purkmistr Václav Pach.
Ochutnejte biopotraviny
I přesto, že 92 % českých spotřebitelů biopotraviny zná, je velmi účinné je s ekologickou produkcí seznamovat prostřednictvím trhů, exkurzí, besed s farmáři, ochutnávkami a dalšími prakticky orientovanými prostředky. "Spotřebitelé by měli mít co nejvíce možností se o kvalitě biopotravin přesvědčit na vlastní oči i chuťové pohárky. K tomu jsou akce typu biojarmarků či právě Biodožínek
ideální" dodává Popp. Poptávka po biopotravinách a fair trade produktech ani v ekonomicky složité době výrazně neklesá. Kvalita zřejmě vítězí nad kvantitou. Jednou z možností jak se o kvalitě biopotravin přesvědčit budou i chystané Biodožínky v Plzni 2010.