Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zkáza dvou památných lip na Karlovarsku zažehnána

6. 8. 2002 - Sokolov [Econnect/Středisko dokumentace starých a památných stromů]

Dvě nejvýznamnější lípy na Karlovarsku se v červenci konečně dočkaly dlouho očekávané a náročné kompletní konzervace a údržby, která je má zachránit před postupným zánikem. Lipám na místě bývalé obce Popov u Jáchymova se postupně odlamovaly silné větve tvořící samostatné kmeny a narušovala se tak stabilita stromů. Kompetentní instituce, které by mohly zkázu zastavit však situaci podle Střediska dokumentace starých a památných stromů přehlížely.

Staré lípy (srdčitá a obecná), které se honosí obvodem 9 a 10 metrů by bez pomoci pravděpodobně v blízké době přestaly krášlit svah Krušných hor, přestože se pracovníci Okresního muzea Sokolov, zabývající se dokumentací starých a památných stromů, mnoho let snažili sehnat prostředky na zajištění nezbytných zásahů, které by lípy zachránily. Potřebné finance nakonec uvolnila plzeňská pobočka Agentury ochrany přírody a krajiny a záchranné práce zadala plzeňské specializované firmě PROSTROM.

Arboristé v červenci 2002 šetrným zásahem zbavily přetížené stromy části větví, koruny stromů svázali proti rozlamování pružnými lany a kmeny stromu zbavili hnijícího dřeva. V současnosti ošetřují obnažené dřevo konzervačními přípravky. Velmi citlivým zásahem zůstal stromům zachován jejich původní vzhled a působivé tajemné kouzlo.

Stromy hráli v historii lidstva vždy velmi důležitou úlohu. Ať už v období romantismu, kdy se zakládala spousta přírodních parků vyzdvihujících právě krásu starých stromů, nebo v době Boženy Němcové, kdy se vysazovaly u kapliček a křížků. Jindy zase hraniční a mezní stromy označovaly panství či jednotlivé pozemky. Spolu s půdou se dědily z generace na generaci a čím byl strom starší, tím byl citový vztah majitele k němu silnější.

Zlom nastal v poválečné době, která nenavázala na ve dvacátých a třicátých letech vypěstovanou tradici ochrany památných stromů a tehdejší Státní ochrana přírody pojala péči o staré stromy jako formální záležitost. Výsledkem nemohlo být nic jiného, než že staré a hodnotné stromy z naší krajiny počaly rychle mizet. O to povzbudivější je fakt, že se konzervací nejcennějších exemplářů začali opět zabývat odborníci.

Lidé si v poslední době rovněž více všímají, jak staré stromy podtrhují atmosféru různých krajinných prvků a dodávají jim zvláštnost a jedinečnost. Důkazem je mnoho nově vydaných monografií o kamenných křížích, kapličkách, zvonicích, studánkách či rozhlednách. Mezi tyto zdánlivě nicotné památky, které si svou neopakovatelností získávají citové pouto člověka, patří i staré stromy. A vyhledávání takovýchto míst obohacuje duši každého z nás.

Fotografie vztahující se k zdravotnímu zásahu lip jsou ke shlédnutí na webových stránkách http://starestromy.webpark.cz , které spravuje Středisko dokumentace starých a památných stromů v Okresním muzeu Sokolov.


Martina Špejtková, Petr Uhlík, Petr Krása

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz