Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Britský zájem o duševně nemocné

9. 7. 2002 - PRAHA [Econnect]

Přesně před dvěmi týdny zveřejnilo britské Ministerstvo zdravotnictví svůj plán výrazně posílit pravomoc úřadů k donucení duševně nemocných osob k braní medikamentů anebo k jejich nedobrovolné hospitalizaci. Podle úředníků ministerstva je současná legislativa zastaralá a neposkytuje dostatečnou ochranu ani společnosti, ani samotným duševně nemocným. Proti návrhu tzv. "duševního zákona (Mental Bill)" se zvedla vlna odporu především v řadách spolků, sdružujících psychiatrické pacienty.

Hlavní změny přístupu k duševně nemocným navrhované vládou:

1. Lékaři, starající se o duševně nemocné pacienty, by měli mít i mimo zdi léčeben nástroj donutit tyto pacienty k užívání léků .

2. Zákon by měl zavést novou definici "závažných duševních poruch". Takto diagnostikovány by měly být osoby, které představují nebezpečí pro sebe anebo pro své okolí. Zákon by pak umožnil hospitalizovat tyto osoby i proti jejich vůli.

3. Obětem útoků takto diagnostikovaných jedinců má zákon dát právo na informace o datu jejich zatčení a plánovaného propuštění.

Proti návrhu ostře vystoupila Aliance duševního zdraví, která spojuje okolo 50 největších sdružení psychiatrických pacientů. Pokud bude zákon v navrhované podobě schválen, bude mít podle vyjádření aliance mnoho lidí obavy vyhledat psychiatrickou pomoc, nechtíce se vystavit riziku nuceného užívání psychiatrických léků. To bude mít za následek, že bez psychiatrické asistence zůstane mnohem více lidí kteří tuto pomoc potřebují než dosud. Místo toho, aby byly rozšiřovány možnosti nedobrovolné hospitalizace pacientů, by podle prohlášení aliance mělo být rozšířeno samotné právo na psychiatrickou léčbu.

Podoba navrhovaného zákona vyvolává obavy, že by podobná legislativa mohla být zneužita k izolaci jedinců, kteří sice pro okolí žádné nebezpečí nepředstavují, kteří se však díky svým momentálním či trvalým psychickým disposicím výrazně odlišují od většinové společnosti. Britská zpravodajská agentura BBC zveřejnila v této souvislosti část rozhovoru s psychologem Rufusem Mayem, který sám prodělal onemocnění schizofrenií. Podle jeho názoru je právě nucená hospitalizace krokem, který člověka mnohdy nezvratně dostane do pozice "neléčitelného pacienta", odsouzeného k dlouhodobé či trvalé institucializaci. Doktor May zastává názor, že schválení navrhovaného zákona znemožní mnoha lidem vypořádat se se svojí chorobou a úspěšně se začlenit do společnosti.

Také britská Právnická společnost odsoudila plán na zavírání osob s vážnými duševními poruchami do léčeben a přirovnala jej k "louskání ořechu parním bucharem".

Návrh nového zákona je nyní otevřen připomínkám a konzultacím po dalších deset týdnů. Poté se jím bude zabývat britský Parlament.


Karel Novotný

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz