Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Škola občanské iniciativy vám pomůže změnit svět

17. 5. 2002 - PRAHA [Econnect]

Chcete zlepšit životní prostředí ve vaší obci? Chcete pomáhat sociálně potřebným? Chcete probouzet lidi kolem k vnímání a řešení místních problémů? Škola občanské iniciativy vám řekne, jak na to. Prostřednictvím víkendových seminářů a letního soustředění, pořádajících občanským sdružením Hnutí Duha, naleznete odpovědi na otázku: Jak změnit svět k lepšímu.

Škola občanské iniciativy je určena všem aktivním lidem, kteří mají zájem ovlivňovat život okolo sebe a rádi by k tomu získali patřičné vědomosti a dovednosti. Účastníci zde mohou získat základní znalosti spojené s chodem neziskové organizace od jejího založení, přes získávání peněz či účetnictví, až po plánování akcí a vedení kampaní. Významnou složkou seminářů je nejen předávání a výměna informací, názorů a zkušeností, ale také vzájemná podpora a motivace.

Základ školy tvoří soubor devíti víkendových seminářů zaměřených na základní témata týkající se úspěšného fungování neziskové organizace. Semináře se skládají ze tří rovin - teoretické, praktické a zážitkové. Každý seminář doprovází informační list. Škola občanské iniciativy dále nabízí účastníkům možnost týdenních vzdělávacích stáží ve fungujících organizacích .

Hlavním organizátorem a koordinátorem úspěšného projektu je již třetím rokem Hnutí DUHA. Záštitu nad Školou převzal Petr Pithart, předseda Senátu Parlamentu ČR. Předchozí ročníky podpořila nadace Charles S. Mott Foundation.

Z ohlasů letošních účastníků:
"Teoretická část práce s médii byla velmi rychlá a hutná a od propisek se nám jen kouřilo. Tyto informace se určitě budou ještě hodit, ale v této chvíli si odnáším nejvíce zážitků ze simulované tiskové konference… Lektoři průběžně komentovali naše výstupy, a tak jsme si mohli uvědomit, jak nereagovat na provokativní a hloupé otázky a jak naopak odpovídat na kameru celou větou apod."
Simona, seminář o práci s médii

"Po úvodní teorii přišla na řadu praxe, kde se nasbírané znalosti zúročily. Vytvořili jsme v pracovních skupinách fiktivní účetnictví občanského sdružení a pak si zahráli na finanční úřad a zkontrolovali, jak vedla účetnictví jiná skupina."
Martin, seminář o účetnictví neziskových organizací

"Organizátorům se podařilo vybrat z velké řady zájemců hodně zajímavou skupinu. Jednotliví lidé se zabývají pestrými aktivitami - od snahy oživit zájem o historii přes hájení zájmů a práv vozíčkářů, homosexuálů až po ekologii, obecná práva lidí, práva menšin či zvířat. Odjíždím unavený, ale spokojený. A nejen já…"
Libor, seminář o základech fungování neziskového sektoru

Aktuální nabídka seminářů:

  • letní soustředění pro začátečníky (7. - 14. července 2002, Police nad Metují)
    výběr z programu celoroční Školy věnovaný vedení kampaní, fundraisingu a práci s médii
  • víkendové semináře pro začátečníky (říjen 2002 - červen 2003)
    devět víkendů, kde se budeme zabývat tématy: fungování neziskového sektoru, vedení kampaní, fundraising, účetnictví, zásady komunikace, práce s médii, práce s dobrovolníky, základy práva, místní komunity
  • víkendové semináře pro pokročilé (podzim 2002, jaro 2003)
    čtyři víkendy dle zájmu účastníků z předešlých ročníků školy pro začátečníky a zkušenější zájemce pracující v neziskových organizacích (prohloubení znalostí a výměna zkušeností s cílem zkvalitnit práci vlastní organizace)

Uzávěrka přihlášek je 31. července 2002. Na letní soustředění však již 14. června 2002.


Martina Špejtková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Martina Špejtková

Redaktorka Econenctu pro oblast životního prostředí.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz