Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Homo Homini do Jižní Afriky

15. 4. 2002 - PRAHA [Econnect]

Hlavní čtvrteční událostí festivalu Jeden svět bylo předávání letošní ceny Homo Homini v pražském divadle Archa. Cenu každoročně uděluje nadace Člověk v tísni a je určena především jedincům, kteří se výraznou měrou zasloužili v boji proti porušování lidských práv. Jak v úvodu večera zdůraznil ředitel festivalu Igor Blaževič, ocenění nesměřuje k světově proslaveným bojovníkům za lidská práva, velkým organizacím a politikům, kteří mají ochranu lidských práv víceméně v popisu práce. Porota se snaží vybrat jednotlivce, kteří se ze své osamocené pozice odvážili vzepřít systému, mocným politickým či ekonomickým zájmům. V minulých letech se tak laureáty ceny Homo Homini stali Barman Min Ko Nain, přední kubánský disident Oswaldo Payá Sardiňas, předák kosovských Albánců Ibrahim Rugova či významný hongkongský politik Szetó Wah.

Letos byl porotou vybrán Jihoafričan Zackie Achmat. Tento muž je nakažen virem HIV a přestože se u něj již rozvinula choroba AIDS, odmítá se léčit antiretrovirovými léky jejichž podávání je odpíráno většině jeho spoluobčanů trpících AIDS. Jeho zásluha přitom nespočívá pouze v pasivní rezistenci a solidaritě. Achmat bojuje v JAR na dvou frontách. Soudí se s farmaceutickými koncerny jež předražují léky proti AIDS a dostávají je tak mimo dosah většiny nemocných nejen v Jihoafrické republice, ale na celém africkém kontinentě. Aktivista zároveň vede kampaň proti tmářským opatřením své vlády, jejíž vůdčí představitelé zachovávají neúnosné předsudky o chorobě AIDS a stavějí podávání některých léků, zpomalujících její průběh, mimo zákon. Tito vůdcové ignorují výsledky lékařských výzkumů světových laboratoří a věří, že nemoc AIDS je způsobována nikoli virem HIV, nýbrž právě antiretrovirovými léčivy.

Achmat dosáhl velkého úspěchu během soudní pře světových farmaceutických koncernů, kterou nadnárodní firmy blokovaly dovoz levných léků proti AIDS do Jihoafrické republiky. Vláda JAR byla koncerny souzena pro své loňské rozhodnutí nerespektovat u léčiv proti AIDS dovozní dohody a to v případě, že jejich cena znemožňuje většině obyvatel jejich získání a užívání. To se týká nejen léků zpomalujících průběh nemoci AIDS, ale také preparátů snižujících riziko přenosu viru HIV z nemocné matky na novorozence. Achmat a další nakažení a sympatizující aktivisté dosáhli toho, že byli přizváni k soudu jako svědci a pravděpodobně přispěli k úspěšné obhajobě postoje svého státu.

Virus HIV a choroba AIDS jsou v Jihoafrické republice, stejně jako v mnoha dalších subsaharských státech, vážnou hrozbou nejen pro obyvatele, ale také pro integritu celých společností. Podle střízlivých odhadů trpí touto chorobou v JAR více než 5 miliónů lidí, což tvoří přibližně jednu šestinu národa. V některých oblastech a některých komunitách přitom incidence nákazy HIV dosahuje 40 – 50% obyvatel.

Karel Novotný


Karel Novotný

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související články

O Autorech

Karel Novotný

Správce sociální oblasti Econnectu

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz