Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Při zemětřesení v Asii zahynulo více než 20 tisíc lidí

10. 10. 2005 - PRAHA [BBC]

Pákistán žádá mezinárodní společenství o finanční a humanitární pomoc. Naléhavě potřebuje zejména vrtulníky. Otřesy, které zasáhly Pákistán, Indii a Afghánistán, měly sílu 7,7 stupně Richterovy škály. Nejpostiženější je sever Pákistánu. Tamní úřady předpokládají, že počet obětí možná přesáhne 30.000. Zraněno je přes 40.000 lidí a některé horské vesnice jsou zcela zničené.

Pákistánské úřady dva dny po zemětřesení, které zabilo více než dvacet tisíc lidí, znovu otevřely cestu do Muzaffarabádu, správního centra pákistánské části Kašmíru. Podle úřadů zahynulo jenom v tomto městě asi jedenáct tisíc lidí. Téměř všichni obyvatelé města strávili uplynulé dvě noci pod širým nebem, bez přístupu k pitné vodě a bez kanalizace. Místní úřady jsou bezradné. Ve většině případů se lidé snaží odstraňovat sutiny holýma rukama a pátrají v troskách domů po živých lidech. Od soboty bylo v Muzzafarabádu vyproštěno už více než dva tisíce mrtvých těl. Kolik lidí celkem mohly trosky zavalit ale nikdo není schopen odhadnout, stejně tak je nemožné zjistit, zda se pod nimi skrývají ještě živí lidé. Armádní tým lékařů postavil na místním stadionu provizorní polní nemocnici. Podle úřadů by se situace ve městě mohla zlepšit, až do něj po znovu otevřené silnici začne proudit lékařská a potravinová pomoc. Pro mnoho lidí jde ale o závod s časem, každé další opoždění může znamenat smrt nemnoha lidí, kteří jsou v sutinách stále naživu.

Oběti v Indii

Indické úřady zatím registrují na svém území šest set obětí zemětřesení. Očekávají ale, že počet mrtvých ještě vzroste. Kvůli závalům a sesuvům půdy záchranné týmy indické armády nejsou schopny dostat se k postiženým v odlehlých vesnicích. Podle zpravodaje BBC, který se dostal do města Uri ležícího poblíž kontrolní linie dělící indickou část Kašmíru od pákistánské, prohledávali záchranáři trosky budov celou neděli. Většinou ale nacházeli pouze mrtvá těla.

Zničená města

Prakticky zcela zničeno je pákistánské město Balakot v Severozápadní pohraniční provincii, které leželo poblíž epicentra zemětřesení. Podle místního novináře Muhammada Hussana je město zcela srovnáno se zemí. "Lidé odsud začínají odcházet, pod širým nebem tu na začátku zimní sezóny, kdy klesají teploty, nemohou přežít. Vláda jim neposkytla ani dostatek stanů, nemají vůbec nic," popisuje situaci místních obyvatel pákistánský novinář.

Mnozí přeživší s sebou odnášejí mrtvá těla svých rodinných příslušníků. Zásoby potravin a léků armáda zatím dopravila pouze do města Muzaffarabádu.

Ve správním středisku regionu je podle zpravodaje BBC situace o trochu lepší než v Balakotu, ovšem i tam jsou následky zemětřesení strašné. Místní kriketové hřiště se změnilo v provizorní ošetřovnu, kde leží stovky lidí čekajících na převoz vrtulníkem do nemocnice.

Nemocnice v severním Pákistánu jsou pod obrovským náporem zraněných a žádají naléhavě o pomoc.

Pomoc ze zahraničí

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf požádal po sobotním zemětřesení o okamžitou finanční pomoc mezinárodní komunitu i Pákistánce žijící v zahraničí. Mušaraf v rozhovoru pro BBC řekl, že Pákistán potřebuje léky, stany, deky a další nákladní vrtulníky, aby se záchranáři dostali s pomocí do oblastí odříznutých sesuvy půdy.

Nabídky pomoci Pákistánu, Indii a Afghánistánu přicházejí prakticky z celého světa, včetně zemí, jako jsou Čína, Japonsko a Turecko, které mají své vlastní zkušenosti s odstraňováním následků zemětřesení.

Z Británie odcestovalo do Pákistánu několik záchranných týmů a početná pákistánská komunita v Británii zahájila na pomoc své zemi sbírky.

Pomoc nabídla Pákistánu také Indie, která vede s Islamabádem spor o území Kašmíru. Pozorovatelé uvádějí, že právě koordinace záchranných prací v této oblasti bude skutečným testem politické vůle vlád obou zemí.

Evropská unie v sobotu uvedla, že je ochotna uvolnit prostředky v momentě, kdy o ně z místa neštěstí požádají humanitární agentury.

Britský ministr pro mezinárodní rozvoj Hilary Benn uvedl, že bude poskytnuta veškerá potřebná pomoc.

Americký prezident George Bush řekl, že pomoc už je na cestě a OSN do postižené oblasti vyslala odborníky na koordinování humanitárních operací.

=======================================================

Poznámka Econnectu:

V Česku vyhlásila sbírku Česká katolická charita, organizace Adra a Společnost Člověk v tísni.
Můžete také posílat DMS ve tvaru DMS PAKISTAN na cislo 87777. DMS zaregistrovala společnost Člověk v tísni.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz