Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

"Ropák roku 2002" Pavel Švarc u soudu stále ještě neuspěl

26. 9. 2005 - BRNO [Econnect]

- Ropákem roku 2002 se stal Pavel Švarc -
- Ropákem roku 2002 se stal Pavel Švarc -
Ani třetí jednání u Krajského soudu v Brně nepřineslo výsledek ve sporu mezi sdružením Děti Země a generálním ředitelem firmy Čepro Pavlem Švarcem, kterému Děti Země udělily titul největšího škůdce životního prostředí Ropák roku 2002. Švarc sdružení žaluje za zdůvodnění ocenění, že se osobně angažoval na přidělení několikamiliardové zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení. Děti Země trvají na tom, že bylo oprávněné.

Soudní spor Pavla Švarce proti brněnské pobočce Dětí Země tak pokračuje. Ke Krajskému soudu se spor vrátil poté, co olomoucký Vrchní soud v květnu zrušil jeho rozsudek – Děti Země se měly Švarcovi veřejně omluvit a odstranit veškeré zmínky o kontroverzním důvodu negativního ocenění ze svých stránek. Soudce však nevyslechl svědky navrhované Dětmi Země.

"Soudce musel konečně vyslechnout naše svědky, neboť mu to přikázal Vrchní soud. Marně jsme o to totiž opakovaně žádali," vysvětluje Miroslav Patrik z Dětí Země Brno, který anketu Ropák roku vyhlašuje. Mezi svědky byli bývalá náměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová a odborný konzultant pro toxické látky Miroslav Šuta, který se dlouhodobě zabývá sanací zamoření Spolany Neratovice.

Pavel Švarc se jednání nezúčastnil, zastoupil ho jeho advokát Stanislav Devátý. Sdružení Děti Země se netají pocitem, že Pavla Švarce rozzlobilo především to, že se stal v dubnu 2003 Ropákem roku, spíše než výrok o jeho angažovanosti ve prospěch použití jedné metody sanace dioxiny napadených budov ve Spolaně bez výběrového řízení. "Tento výrok byl v podobném znění zveřejněn již na konci roku 2002, avšak bez odezvy," říká Miroslav Patrik.

Pavel Švarc se stal Ropákem roku 2002 z celkem osmi důvodů. Kromě osobní angažovanosti v přidělení zakázky na sanaci Spolany bez výběrového řízení jej ochránci přírody kritizovali za hlavní zodpovědnost při únicích toxických látek ze Spolany při povodních v srpnu roku 2002 i mimo ně, ale také za nedostatečné protipovodňové zabezpečení objektů a pozemků ve Spolaně zamořených rtutí a dioxiny. Dalšími důvody zvolení Švarce Ropákem roku bylo jeho systematické odmítání převzetí odpovědnosti za vzniklé škody a za neochotu odškodnit občany postižené úniky toxických látek ze Spolany, žádné nebo pozdní a neúplné poskytování informací souvisejících s kontaminací Spolany a jejího okolí veřejnosti, ale také bagatelizování zdravotních a ekologických rizik vyvolávaných starými ekologickými zátěžemi, průmyslovými haváriemi a povodněmi ve Spolaně.

Švarcovi Děti Země vyčítají též hlavní zodpovědnost a osobní angažovanost při urychleném spouštění nejnebezpečnějších technologií chlorové chemie bez dokončené bezpečnostní zprávy Spolany a jejího projednání s veřejností. Cenu za nejhorší čin proti životnímu prostředí získal také za ignorování výzev ke zjištění znečištění Spolany toxickými látkami, jako jsou polychlorované dibenzodioxiny a dibenzofurany či polychlorované bifenyly.

Bez ohledu na výsledek soudního sporu, který sdružení odmítá ukončit smírem a přistoupením na omluvu Pavlu Švarcovi, budou Děti Země ve vyhlašování ankety o titul Ropák roku pokračovat. Návrhy na další ročník, tedy nominace na Ropáka roku 2005, jsou průběžně přijímány prostřednictvím formuláře na stránkách www.detizeme.cz/ropak.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz