Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - lidská práva
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

"Kachina" pomůže postavit hospic

19. 9. 2005 - PRAHA [Econnect]

- Kachina -
- Kachina -
Na čtyři tisíce eur už vynesl prodej benefičního singlu, který má přispět na stavbu hospicu v irském Dingle. Singl Kachina vznikl spoluprací hudebníka Jona Sanderse, flétnisty Eoina Duignana a frontmana irských The Frames Glena Hansarda. Benefiční singl byl v limitovaném počtu tisíce kusů vydán pátého května tohoto roku a pro zájemce je ještě k mání.

Píseň Kachina, jejíž název by bylo možné přeložit jako "duch předků" či "duch neviditelných sil", se "narodila" před dvěma lety během Hansardova koncertu v McCarthyho baru v Dingle. Tehdy se k němu na pódiu připojil hráč na flétnu a dudy Eoin Duignan a jeho hru zpěvák doplnil v ten večer napsaným textem. Píseň věnoval dceři Eoina Duignana Trioně. "Be safe, be warm, be young, be brave, be bold, be all you ever hoped," zpívá se v refrénu písně.

Zpěvák Frames, kteří jsou jednou z nejlepších současných kapel v Irsku a pravděpodobně i ve světě, svůj podíl na získání prostředků pro hospic hodnotí skromně. "Udělal jsem jen to, že jsem zpíval slova, která jsem měl v hlavě," říká Glen Hansard. Významná pomoc pro hospic jako by byla jen obyčejným skutkem, který ani nestojí za řeč. "Jen jsem řekl - použijte tu písničku, chcete-li," vysvětluje zpěvák.

Titulní písničku na singlu, v níž zpívá též Eilis Kennedy, doplňují dvě skladby, The Dance of the Gipsy Queen z alba Eoina Duignana "Coumineol" a píseň Bealtaine pocházející z nové desky Jona Sanderse nazvané Latitudes. Limitovaná edice byla vydána při příležitosti jedenáctého ročníku festivalu v Dingle Féile na Bealtaine. Singl s pírkem na obalu je ale také vzpomínkou na přítele muzikantů Tadhga Ó Coileáina, který byl duší festivalu a který zemřel v loňském roce.

Uslyší fanoušci irských Frames píseň Kachina během nadcházejícího světového turné kapely? "Není to moje písnička, jen můj text," vysvětluje Glen Hansard. "Původní idea byla jiná, text se lišil, tady jsem slovo 'přítel' změnil na slovo 'láska'," naráží na jinou skladbu nazvanou Friend / Enemy, která se zatím neobjevila na žádném albu. Zpěvák se svou kapelou vystoupí 19. listopadu v pražském divadle Archa a o den později v Brně na Flédě. Benefiční singl je však stále možné získat na stránkách www.duigo.com, jeho cena - příspěvek na hospic - je 10 eur.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz