Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ptačí chřipka – nedostatečné veterinární kontroly ohrožují obyvatele EU i chovanou drůbež

26. 8. 2005 - Mgr. Lubomira Chlumska, Nadace na ochranu zvířat

Zatímco představitelé Evropské unie diskutují o tom, jaká opatření bude třeba přijmout proti hrozbě ptačí chřipky, mnohé organizace pro ochranu zvířat, včetně International Fund for Animal Welfare, Eurogroup for Animal Welfare a Institutu Nadace na ochranu zvířat, o.p.s. varují, že k riziku rozšíření ptačí chřipky do EU mohou značně přispět nedostatečné veterinární kontroly exotických ptáků, kteří jsou do EU dováženi (jde o zvířata, která jsou dovážena za účelem obchodu a následného zájmového chovu). Většina opatření, kterými se oficiální představitelé zabývají, se zaměřují na riziko, které představují tažní ptáci. Stále pokračující dovoz živých exotických ptáků však také představuje značné zdravotní nebezpečí, a to okamžité avšak nikoli nevyhnutelné či neřešitelné.

Mezery v současné evropské legislativě maří snahu chránit zdraví lidí stejně tak jako zdraví zvířat. Ačkoli se do EU každoročně dovezou miliony volně žijících ptáků, testy na ptačí chřipku nemusejí být provedeny u každého zvířete, ale pouze namátkově. Často však nejsou dodržována ani tato minimální nařízení, která EU stanovuje. Kromě toho neexistuje důkaz, že by některá ze zemí vyvážejících volně žijící ptáky před vyvezením prováděla testy na ptačí chřipku, ačkoli to Světová zdravotní organizace vyžaduje. V místech, kudy se dovážení ptáci dostávají do EU a kde jsou jejich zásilky prohlíženy, navíc nebyla přijata žádná opatření, která by měla redukovat riziko vypuknutí a rozšíření nemoci.

Organizace pro ochranu zvířat jsou přesvědčeny, že riziko zanesení ptačí chřipky a jiných nakažlivých nemocí při obchodu s exotickými ptáky je značně podceňováno. Ačkoli byl zakázán dovoz ze zemí, kde byla ptačí chřipka oficiálně zaznamenána, nebyl zakázán dovoz ze států, které se zeměmi postiženými ptačí chřipkou prokazatelně nelegálně obchodují, jako např. Filipíny, Taiwan, Singapur. Kromě toho dovážení ptáci mohou pocházet ze zemí, kde se již ptačí chřipka může vyskytovat, ačkoli její výskyt ještě nebyl zaznamenán nebo zdokumentován.

Dovoz exotických zvířat nestojí za takové riziko. Navíc je tento obchod prokazatelně spojen se značným utrpením a častými úhyny dovážených zvířat. Organizace pro ochranu zvířat proto vyzývají Evropskou komisi a členské země EU, aby definitivně zakázaly dovoz volně žijících ptáků ze všech třetích zemí.

Poznámka: 230 nevládních organizací z celého světa podepsalo společnou deklaraci, ve které naléhají na EU, aby zastavila dovoz volně žijících ptáků kvůli riziku, které představuje pro zdraví lidí, ochranu přírody a welfare samotných zvířat. Evropská unie je největším světovým dovozcem exotických ptáků - 87% ptáků, se kterými se obchodovalo za posledních 10 let, bylo dovezeno právě do EU.

Deklarace, další informace v angličtině a fotografie ke stažení na: http://www.worldparrottrust.org/trade/wildbirddec/declaration.htm

Lubomíra Chlumská

Kontaktní osoba: Romana Šonková - tel.: 736 681 331, email: rsonkova@ochranazvirat.cz

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Související články

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz