Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Kde se zasadí a porostou peníze?

29. 8. 2005 - [Nadace Partnerství / Econnect]

-foto-
-foto-

Stromy. Známe je od dětství, rostou do nebe, krásně šumí, provázejí nás celým životem. Jejich bytí se pro nás stalo něčím tak automatickým, že málokdy máme čas si uvědomit, co pro člověka znamenají a vlastně jsme si i přestali všímat, jak některé z nich mizí. A tak je možná právě čas se zastavit, rozhlédnout a vrátit stromům, co dávají oni nám.

Anketa Strom roku, kterou už počtvrté pořádá ekologická Nadace Partnerství, chce spojovat lidi a stromy. Ukazuje, v kolika krásných zákoutích můžete z kmenů stoletých velikánů nabírat sílu, klid a kochat se pohledem. Dvanáct stromů z celé republiky se díky podpoře a nadšení lidí, kteří je mají rádi, dostalo do finále ankety. Stačí poslat hlas jen jednomu z nich a podpoříte výsadbu a péči o stovky dalších!

V prvních ročnících měla anketa jen jedno poslání – motivovat lidi, aby si všímali stromů. Hlasování probíhalo prostřednictvím e-mailu, na hlasovacích lístcích nebo telefonicky. Někteří dokonce pro podporu svého favorita pořádali podpisové akce.

„Pravidla umožňovala každému dát jeden hlas jednomu z dvanácti nominovaných stromů. Všechno by bylo prima, kdyby se do hlasování nezapojili někteří vykutálenci, kterým nebylo cizí podvádět v takové věci, jako je soutěž o nejsympatičtější strom,“ popisuje Jana Dlabková z Nadace Partnerství a vysvětluje: „Při zpracování a sčítání hlasů jsme si všimli, že některé hromadné archy se objevily dvakrát i vícekrát – titíž lidé se podepsali na několik archů. Jindy se v kolonce pro jméno hlasujícího objevily bytosti jako Pan Tau, včelka Mája, Kostěj Nesmrtelný a nezřídka i výrazy vulgární. Občas nás to pobavilo, ale současně nám tyhle vtípky a podvůdky komplikovaly a přidávaly práci. Tento fakt mimo jiné vedl k tomu, že se v dalším ročníku ankety začalo se zpoplatněným hlasováním.“ Organizátoři tak zároveň umožnili lidem přispět a podílet se aspoň malou částkou na budoucnosti svého okolí.

Déemesky pro stromy

Spolupráce s Fórem dárců – organizací, která usiluje o celkovou podporu filantropie v Česku, přivedla anketu Strom roku mezi první projekty, které využívaly službu dárcovské SMS – DMS. Vedle veřejných sbírek se sociální tematikou, byla DMS STROM první, která umožnila lidem pomocí mobilního telefonu snadno a rychle přispívat na ekologii a zlepšení jejich životního prostředí. Toto prvenství pak ale v prosinci roku 2004 překonala DMS sbírka na Tatry postižené kalamitou. Sbírku na Tatry opět uspořádala Nadace Partnerství.

Kde a co se za peníze vysadilo?

Zpoplatněné hlasování v loňském roce vyneslo do veřejné sbírky skoro 23 tisíc korun. Tato částka pokryla výsadbu přibližně 100 nových stromů. „Nesázíme lesy, ale stromořadí, stromy do měst a obcí, zelené koridory. Chceme se stát spolutvůrci zdravého a hezkého prostředí pro každodenní život. Zásadní důraz klademe na zapojení veřejnosti do výsadeb stromů i následné péče o ně. Nejen výsadbami, ale i ostatními činnostmi programu Strom života se snažíme oslovit veřejnost a připomenout důležitost péče o naši krajinu,“ popisuje Jana Dlabková z Nadace Partnerství.

V programu Strom života jsou vysazovány hlavě ovocné stromy, ale i jiné, přednostně původní druhy stromů do stromořadí a alejí kolem cest, solitérní stromy v intravilánu obcí i biokoridory v krajině. „Nejbližší uzávěrka pro podávání žádostí o podporu v letošním podzimním grantovém kole je 31.srpna. Chceme i touto cestou vyzvat občanská sdružení, základní školy a další organizace k podávání projektů,“ doplňuje Jana Dlabková. Veškeré informace k anketě Strom roku, aktuální stav hlasování i formuláře pro podání projektů jsou na www.stromzivota.cz.

Hlasujte a přispějte i Vy!

Anketa o nejsympatičtější strom roku umožňuje všem bez rozdílu, aby se do ní zapojili. Navrhnout strom do ankety může kdokoliv. Stejně tak i hlasovat pro jednoho z finalistů a přispět na výsadby nových stromů může každý.

Kdo pošle svůj hlas do ankety, přispěje do veřejné sbírky na výsadby stromů v Česku minimálně 27 korunami. Hlasování probíhá až do 12. října 2005.

Anketa také nabízí každému možnost účastnit se projektu, který přispívá k trvale udržitelnému rozvoji.

Anketu a sbírku pořádá program Strom života Nadace Partnerství. Z veřejné sbírky jsou dvakrát ročně v grantových kolech vybrány projekty výsadeb stromů a péče o ně.

Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující ekologické projekty ve všech regionech České republiky.


Barbora Petrová

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz