Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Evropský parlament: Subvence na vývoz dobytka musí být zrušeny

25. 7. 2005 - PRAHA [Econnect/Společnost pro zvířata]

Evropský parlament slíbil podpořit návrh, který požaduje ukončení subvencování vývozu dobytka do třetích zemí, včetně Blízkého východu. Zatím 375 poslanců Evropského parlamentu podepsalo písemnou deklaraci žádající okamžité a trvalé ukončení systému proplácení vývozních subvencí za dobytek vyvážený z EU do třetích zemí, v praxi především na jatka do Libanonu a Egypta.

„Přijetí písemné deklarace dává komisi jasný signál o tom, že evropská veřejnost a poslanci EP, kteří ji reprezentují, nebudou trpět používání veřejných zdrojů na obchod, který běžně způsobuje zvířatům velké strádání. Naléháme na zemědělského komisaře a předsednictví Velké Británie, aby vzali v úvahu většinový názor zvolených evropských zástupců a jednali o okamžitém a trvalém ukončení tohoto krutého a zbytečného obchodu,” uvedla Barbara Dias Pais, evropská koordinátorka Mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat (Compassion In World Farming – CIWF).

CIWF informovala poslance o skutečnosti, že téměř 200 000 ks dobytka je ročně vyvezeno z EU na jatka na Blízkém východě. Největšími vývozci jsou Německo, Francie a Irská republika. Odhaduje se, že letos bude tento obchod daňové poplatníky stát ve vyplacených dotacích 77 milionů EUR.

„Tento systém odporuje schváleným rámcovým pravidlům WTO, tj. aby exportní subvence nebyly poskytovány a je také v rozporu s revidovanou společnou zemědělskou politikou. S tak vysokou podporou parlamentní většiny budeme pokračovat v tlaku na komisi, dokud tento obchod nebude ukončen,“ řekl Neil Parish, konzervativní britský poslanec EP a jeden z autorů deklarace.

Jedná se o první deklaraci, která od ledna 2004 získala podporu většiny poslanců EP; a dále navíc o první deklaraci, která již obsahuje podporu poslanců nových 10 členských zemí. Tento úspěch zřejmě také rozvine současnou diskusi o budoucnosti společné zemědělské politiky a taktéž účinek, který exportní subvence mají na obchodování rozvojových zemí.

„Použít peníze daňových poplatníků z EU na úhradu krutého, dlouhodobého obchodu se zvířaty, který zvířatům způsobuje takové utrpení, je zcela urážlivé. Jsem potěšena, že dostatek evropských poslanců podpořilo žádost CIWF za rychlé ukončení subvencování,“ prohlásila Caroline Lucas, zelená britská poslankyně EP a rovněž spoluautorka deklarace.

Písemnou deklaraci k 8. 7. 2005 podpořilo 18 z 24 poslanců EP zvolených za Českou republiku: H. Fajmon, J. Březina, J. Zvěřina, Z. Roithová, I. Strejček, T. Zatloukal, R. Falbr, J. Hybášková, V. Flasarová, V. Remek, L. Rouček, O. Vlasák, N. Škottová, J. Zieleniec, D. Strož, P. Duchoň, J. Maštálka a M. Cabrnoch.

Deklaraci nepodpořili: J. Bobošíková, J. Kohlíček, M. Ransdorf, M. Ouzký, J. Zahradil a V. Železný.

Prezident Evropského parlamentu, Josep Borrell, nyní napíše zemědělskému komisaři EU, Mariann Fischer-Boelovi, a vládám 25 členských zemí. V dopise uvede postoj Evropského parlamentu a požádá všechny o odpověď.

Mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat - Compassion In World Farming, CIWF, spolupracovala na kampani se svými partnery z Evropské koalice pro hospodářská zvířata (European Coalition for Farm Animals), včetně Společnosti pro zvířata – z. o. ČSOP.

Organizace CIWF zahájila v dubnu v Bruselu kampaň nazvanou „Stop the Bull Ship”. Poslancům EP byl promítnut filmový dokument o přepravě dobytka z Irska do Libanonu, jenž obsahuje šokující záběry zacházení a porážení dobytka na tamních jatkách, které by bylo v EU protizákonné. Tento obchod je však pro obchodníky stále ziskový, a to právě díky subvencím z daní občanů EU.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost v EU - návod k použití

http://obcan.ecn.cz/eu
Občanská společnost
Praktické informace jak využít občanská práva v Evropské unii Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz