Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Klub hurá kamarád chystá tábor pro romské i neromské děti

22. 7. 2005 - PRAHA [Econnect / Klub hurá kamarád]

V pořadí již čtvrtý dětský mezinárodní tábor pro romské i neromské děti chystá pardubické občanské sdružení Klub hurá kamarád, jež se věnuje práci s dětmi a mládeží v obtížných životních situacích. Tábor je zároveň určen dětem zahraničních účastníků mezinárodní letní školy hlasu, kterou již mnoho let pořádá Ida Kelarová.

Pobyt na táboře, který bude probíhat od soboty 23. července do středy 3. srpna na hradě Svojanov, bude zaměřen především na umělecké aktivity. Děti stráví většinu času pod dohledem odborných lektorů na výtvarných, hlasových a pohybových dílnách. Společně se zpěvačkou Idou Kelarovou a studenty mezinárodní letní školy hlasu se budou připravovat na svá vystoupení v průběhu festivalu romské hudby Gypsy Celebration, který se v prostorách hradu Svojanov bude konat od pátku 29. července do neděle 31. července.

"Kromě toho děti předvedou své umění rovněž ve čtvrtek 28. července, kdy je letos poprvé od 20 hodin na programu dětský festival. Na něm se bude zpívat, žonglovat i tančit, a to dokonce také breakdance," lákají pořadatelé. Na účastníky mezinárodního tábora čekají v jeho první polovině dvě až tři dílny denně zaměřené právě na taneční, pěvecké, žonglérské, dramatické a výtvarné aktivity, jako je například malba, výroba předmětů z kůže, korálků a přírodních materiálů.

Na podporu tábora připravila Ida Kelarová společně se svou skupinou Romano Rat a pěveckým sborem Apsora, který je složen ze studentů hlasových dílen, sérii benefičních koncertů po České a Slovenské republice. Kromě výtěžku z těchto vystoupení poskytlo symbolickou finanční částku také ministerstvo kultury, sdružení Klub hurá kamarád by však přivítalo další finanční podporu táboru. "Pokud by se našli zájemci, kteří by tábor rádi podpořili, mohou zaslat svůj příspěvek na konto vedené u České spořitelny Pardubice, číslo účtu 120 358 4389/0800, variabilní symbol 192," vyzývá sdružení.

Občanské sdružení Klub hurá kamarád na projektu spolupracuje s Mezinárodní iniciativou pro rozvoj etnické hudby (MIRET) a Idou Kelarovou, zpevačkou a pedagožkou romského původu, která již mnoho let pořádá hlasové dílny hojně navštěvované lidmi z celého světa. Spolu se svou romskou skupinou Romano Rat se zúčastnila mnoha etnických a mezinárodních hudebních festivalů, jako byl například prestižní WOMAD ve Španělsku. Působila ve Velké Británii, Francii, Dánsku, Norsku, koncertovala rovněž v USA či Mongolsku. V České republice, kam se po patnácti letech vrátila, se rozhodla hledat etnickou kulturu naší země, pracovat s ní a přiblížit ji ostatním. Zaměřuje se na romskou kulturu, která je jí vlastní, spolupracuje s umělci z jiných zemí a národností a svou hudbou bourá předsudky v přístupu k Romům. Ida Kelarová má na svém kontě několik alb, dokumentárních filmů o hlasových dílnách, které pravidelně pořádá nejen u nás, ale i v zahraničí.

Klub hurá kamarád vznikl v roce 1994 jako občanské sdružení, věnující se práci s dětmi v obtížných životních situacích. V prvních letech sdružení pracovalo s romskými i neromskými dětmi zejména v terénu, pořádalo pro ně výlety, táborové pobyty a později i volnočasové aktivity v klubovně. Klub hurá kamarád se zaměřuje zejména na děti, které se nacházely v obtížném životním období nebo těžké osobní situaci. V roce 1997 vzniklo první profesionální zařízení Klubu hurá kamarád, Krizové a protidrogové centrum AD, po dvou letech pak následoval terénní program Kontaktního centra. V současné době provozuje Klub hurá kamarád navíc ještě Dům na půli cesty pro mladé lidi, kteří v 18 letech opouští dětské domovy a výchovné ústavy, dále Otevřený klub pro mládež - nízkoprahový klub s volnočasovými aktivitami, programové a společenské akce, například workshopy, diskuze, kulturní akce, festivaly či koncerty. Zařízení Přechodné zaměstnání nabízí program pro mladé lidi sociálně handicapované na trhu práce - v nabídce jsou sociální trénink, integrace i vytváření sociálních dovedností pro lepší orientaci ve společnosti. Posledním zařízením, které vzniklo v roce 2002, je Agentura Klubu hurá kamarád, která poskytuje služby vlastním odborným zařízením, ale i síti neziskových a státních organizací v regionu.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz