Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ve sporu o golfové hřiště na Hluboké se ochránci přírody dohodli s investorem

12. 7. 2005
Jan Bouchal [EkoList] -


Po letech sporů o golfové hřiště v Hluboké nad Vltavou uzavřeli ochránci přírody kompromisní dohodu s investorem. Ten se zavázal postupovat při dostavbě hřiště a jeho rekonstrukci podle odborné studie přijatelné i pro ekologické aktivisty. Občanská sdružení na oplátku slíbila ukončit právní kroky namířené proti golfovému hřišti.

Společnost Hluboká Invest vybudovala v Hluboké osmnáctijamkové hřiště s mezinárodními parametry o rozloze cca 75 hektarů, považované za budoucí „vlajkovou loď českého golfu“.

Výstavbu této golfové jedničky však doprovázela řada sporů. Ekologická sdružení se především snažila zabránit devastaci přírodně cenného území Poříčské a Podskalské louky s řadou chráněných druhů živočichů. Odpůrci stavby také upozorňovali na nestandardní propojení mezi investorem, stavebníkem a hlubockou radnicí. Což podle nich, ale také podle vyjádření ombudsmana vedlo k obcházení zákona při výstavbě hřiště.

Na návrh ochránců přírody nyní město Hluboká objednalo a zaplatilo odbornou studii další dostavby hřiště, která bere ohled na přírodní hodnoty. Na začátku června se všichni účastníci dohody zavázali respektovat v budoucnu výsledky studie. Ze strany investora jde o závazek změnit některé herní prvky, které by mohly ohrozit biodiverzitu a přesunout plánovanou golfovou klubovnu za 50 milionů z nejcennějších ploch Podskalské louky. „Je to přijatelný kompromis mezi ochranou přírody a sportovním využitím. A to přesto, že golfové hřiště není z hlediska ochrany přírody a krajiny ideálním využitím louky,“ zhodnotil dohodu Vladimír Molek ze sdružení Calla. Dohodu uvítal i zástupce města Hluboká Jan Šmidmayer. „V podstatě šlo o vyřešení sporů, které kazily dobré jméno golfového hřiště a zároveň donucení investora, aby některé věci změnil ve prospěch životního prostředí,“ shrnul Šmidmayer.

Ochránci se v dohodě zavázali ukončit všechny právní kroky namířené proti golfovému projektu. „Jde v podstatě o jedinou žalobu, kterou samozřejmě stáhneme,“ říká právník Pavel Doucha z Ekologického právního servisu. Podle něj byla dohoda s investorem poslední možností, jak dosáhnout aspoň některých opatření na ochranu přírody a krajiny. „Všechny důležité právní kroky jsme už vyčerpali, přesto k výraznějším změnám projektu nedošlo. Hřiště stojí a je třeba zachránit aspoň to, co se ještě dá,“ konstatoval Doucha.

Na dodržování dohody má dohlížet komise složená ze zástupců ochránců přírody, investora a města Hluboká. Jejím moderátorem se stal Šmidmayer. Podle něj se komise znovu sejde na konci července. Investor do té doby slíbil připravit seznam opatření vycházejících z odborné studie, a to jak těch, které realizuje bezodkladně, tak těch dlouhodobějších.

 
Tento článek je převzat z tištěného EkoListu červenec 2005.
Econnect článek převzal se svolením redakce on-line deníku EkoList po drátě. Ukázkový výtisk tištěné verze časopisu si můžete objednat zde.

Jan Bouchal

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz