Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

1000 žen na Nobelovu cenu míru 2005

7. 7. 2005 - PRAHA [1000 PeaceWomen / ProFem / Econnect ]

1000 žen z více než 150 zemí má tento rok dostat společně slavnou Nobelovu cenu míru. Celosvětová iniciativa chce touto nominací upozornit na různorodou mírovou práci žen. Číslo 1000 je symbolické - tisícovka navržených žen má zastupovat nesčíslné ženy, které se celosvětově zasazují za mír a lidskou důstojnost. Poté, co byla nominace v lednu oznámena Nobelově výboru v Oslo, byla jména 1000 žen 29. června zveřejněna a jsou nyní přístupná na stránkách www.1000peacewomen.org. Mezi nominovanými je i jedna Češka - Věra Vohlídalová.

Hledání kandidátek probíhalo v průběhu roku 2004. Nominované ženy se podle iniciativy zasazují denně a často za nejtěžších podmínek za mír a spravedlnost. Vyzývají ke smíření a organizují mírové hovory, budují to, co bylo ve vesnicích a městech zničeno, bojují proti chudobě a vytvářejí nové možnosti příjmů. Zasazují se za čistou vodu a za přístup k půdě a zdrojům. Pečují o infikované HIV a dávají válečným sirotkům nový domov. Veřejně odsuzují porušování lidských práv a pranýřují mučení. Protestují mlčenlivě na veřejných místech a hledají řešení proti všem formám násilí.

Pracují většinou na venkově a v regionech, ale také v institucích a na univerzitách. Některé z nich jsou členkami vlád nebo pracují na mezinárodní úrovni. Požadují nápravu. Mezi kritérii pro nominaci byla kromě jiného i vytrvalost a poctivost, dlouhodobé angažmá, zahrnutí všech stran konfliktu a spolupráce.

Hlavní kritéria, které nominované ženy splňují:
* Nenásilí
* Dlouhodobost a udržitelnost práce
* Příkladnost a vědomí zodpovědnosti
* Nesobeckost / nezištnost
* Transparentnost a tolerance
* Spravedlivost
* Legální a transparentní zdroje peněz

Od nápadu ke globálnímu projektu

Celý projekt byl zahájen v roce 2003 v přesvědčení, že angažmá mírových žen musí být konečně odměněno a především zviditelněno. To, co začalo jako švýcarská iniciativa, je dnes celosvětovým projektem, který mohl být realizován pouze díky neúnavné spolupráci koordinátorek a mnoha dobrovolných pomocnic z 20 různých světových regionů. Měly na starosti identifikaci a dokumentaci nominovaných žen a zajišťovaly komunikaci ve svých regionech.

Vedle nominace vyjde v rámci projektu koncem roku také kniha „1000 žen“, v níž bude veřejnosti zpřístupněna tisícovka biografií. Ukáže zvláštní práci těchto žen, jejich vize a jejich příběhy. Biografie píší stovky novinářek a novinářů z celého světa. Kniha se tak může stát jak povzbuzující četbou, tak pracovním instrumentem pro neziskové organizace, pomáhající spolky, mírové a ženské sítě, ale i pro oficiální instituce.

Plánována je také výstava s texty a fotografiemi více než tisícovky žen, jež se bude moci představit všude po světě. Bude přístupná také na internetu.

Vedle toho budou práci žen zkoumat odborníci a vědci. Výsledky by měly poskytnout zpětnou vazbu občanské společnosti, mezinárodním organizacím, politikům, i dalšímu výzkumu.

Sídlo iniciativy je v Bernu - v sídle Swiss Peace Foundation. Projekt ideově podporuje kromě jiných také švýcarská ministryně zahraničí Micheline Calmy Rey, jeho realizaci zastřešuje švýcarské UNESCO a podporuje ho i UNIFEM a UNDP. Iniciativa je financována kromě jiného také soukromými dary.

Nobelův výbor

Výbor návrh přijal jako zajímavý a inspirativní. Jméno toho, komu bude tento rok cena míru udělena, zveřejní výbor pravděpodobně 14. října 2005. Iniciativa chce vyhlášením jmen zviditelnit práci nominovaných žen, nemíní však ovlivňovat rozhodnutí výboru.

Nominace za Českou a Slovenskou republiku

Česká republika: Věra Vohlídalová, Liberec, předsedkyně Česko-německého fóra žen

Vědomosti, lidská práva a smíření jsou rozhodujícími silami v životě Věry Vohlídalové. Ona sama je "Evropským produktem", svědkyní našich současných obav a turbulentní historie, svědkyní, která se rozhodla k výpovědi. Věra je stále aktivní v projektu Euroregionu Nisa-Nysa-Neisse, jehož cílem je harmonické soužití lidí na hranici České republiky, Polska a Německa. Součástí tohoto projektu je i Česko-německé fórum žen, jehož je Věra předsedkyní a mluvčí. Věra je hlavní iniciátorkou vzniku nové budovy Státní vědecké knihovny v Liberci, která je symbolem míru a smíření.

Slovensko:

Daniela Hivešová-Šilhanová, zakladatelka neziskové organizace Jekhtane (Spolu).

Tato organizace vznikla v roce 1993 jako organizace sbližující občany Slovenské republiky - romské i ne-romské s cílem zvýšit sebevědomí, hrdost a identitu Romů stejně jako informovat společnosti o romské komunitě. Organizace pracuje proti předsudkům, stereotypům a mystifikacím například vydáváním novin Romano nevo l’il’ (Nové romské noviny; http://www.rnl.sk/). Daniela Hivešová-Šilanová je nejen zástupkyní a spoluzakladatelkou této organizace, ale je také editorkou, dramaturgyní a autorkou romského divadla Romathan (http://www.romathan.sk/)

Jana Cviková, Bratislava, Feministická nadace ‘Aspekt’, www.aspekt.sk

Podporována: Heinrich-Böll-Stiftung, Pro Helvetia, Fenestra.
Feministická organizace Aspekt, založená v roce 1993, byla se svými ženskými tématy první na Slovensku. Spektrum jejich činnosti sahá od kulturního časopisu Aspekt po vydavatelskou činnost, kompilaci feministické knihovny, organizování workshopů. Kromě vydávání knih o genderových rolích, stereotypech a genderově citlivé pedagogice dal Aspekt vzniknout pilotnímu projektu, který se záhy rozjede na slovenských základních školách. Práce Aspektu si získala vysokou pozornost a dala vzniknout nespočtu organizací, které na jejich práci navazují.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz