Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Anketa Strom roku 2005 má dvanáct finalistů

29. 6. 2005 - PRAHA [Econnect / Nadace Partnerství]

Dvanáct finalistů z celkem devadesáti sedmi zaslaných návrhů má od včerejška anketa Strom roku O tom, který ze stromů vybraných odbornou porotou se stane Stromem České republiky roku 2005, bude od prvního srpna rozhodovat veřejnost hlasováním mimo jiné pomocí dárcovských SMS zpráv, DMS. "Návrhy jsou letos skutečně kvalitní a je vidět, jak anketa rok od roku stále víc zapouští kořeny do celé společnosti. Stromy nenavrhují jen jednotlivci, ale celé školy, města i regiony," uvedla členka poroty spisovatelka Marie Hrušková.

"Rozhodování poroty bylo tentokrát dramatické, každý měl jiné favority a mnohokrát jsme museli hlasovat. Těší mne, kolik lidí vidí stromy, jejich osobitou duši a chce jim pomoct," popsala Marie Hrušková. Při výběru finalistů ankety Strom roku zohledňovala porota složená z odborníků a partnerů ankety zejména příběh stromu a celkové zpracování návrhu. Rozhodující bylo i to, kolik lidí daný strom navrhlo a jaký význam má pro svoje místo, obec či region. Svou roli sehrál také vzhled a druh stromu a region, ve kterém se nachází.

Anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství spolu s Ministerstvem životního prostředí v rámci programu Strom života, jehož generálním partnerem je Skanska CZ. "Anketou chceme upozornit na význam stromů pro životní prostředí. Prostřednictvím stromů chceme přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Jsem ráda, že stále více lidí chápe skutečný význam stromů," řekla Jana Dlabková z Nadace Partnerství.

Zvláštní kategorií jsou "Stromy hrdinové". Tento titul získají stromy, kterým hrozí vážné nebezpečí vlivem lidské činnosti – například stavba, doprava, emise či pokácení, na které je potřeba upozornit. Mezi "hrdiny" je například pražský dub Karel, lípa v Kašovicích, Oldřichův dub v Peruci, tis v Novém Městě nad Metují nebo hruška v jihomoravské Nosislavi.

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátní ankety proběhne v předvečer Dne stromů 19. října 2005 u příležitosti Koncertu pro stromy v Besedním domě v Brně. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné dendrologické ošetření na jaře 2006. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových mladých stromků za účasti veřejnosti.

Celostátní anketu Strom roku vyhlašuje Nadace Partnerství od roku 2002 v rámci programu Strom života. Anketa chce upozornit na význam stromů pro životní prostředí a prostřednictvím stromů přivést lidi k zájmu o prostředí, ve kterém žijí. Program Strom života Nadace Partnerství podporuje výsadbu především původních druhů stromů v České republice občanskými sdruženími, obcemi a školami. Svůj oblíbený strom mohl navrhnout každý – jednotlivec, rodiny, obce, sdružení, školy, firmy a jakékoli další organizace či instituce. Jednotlivé obce si mohli také zorganizovat místní regionální kola ankety. Návrhy shromažďovala Nadace Partnerství do 31. května.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz