Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > komentáře
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Praze je první "babybox", kam mohou matky anonymně odložit dítě

2. 6. 2005 -, Radio Praha

V Praze funguje od včerejška první "babybox" v ČR, do kterého mohou matky anonymně odložit novorozence. Je umístěn v GynCentru v Hloubětíně (Hloubětínský zámeček, Praha 9, Hloubětínská 3).

"Babybox by měl snížit počet dětí, které matky porodí mimo nemocnici a zabijí je, protože dítě nechtějí," řekl při slavnostním otevření speciální schránky ředitel Nadačního fondu pro odložené děti Statim Ludvík Hess, který se o vznik "babyboxu" zasadil.

Zřízení schránky vítá i předsedkyně Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. Podle ní by "babybox" mohl ročně zachránit desítky dětí. "Každý rok lidé najdou čtyři nebo pět zabitých novorozenců, ale je spousta dalších, o nichž se nikdo nedozví," řekla novinářům.

"Babybox" odmítá ministerstvo zdravotnictví. Na začátku roku nepodpořilo jeho vznik ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze U Apolináře, kde ho chtěl Hess původně zřídit. GynCentrum je soukromé zařízení a úřad nemůže do jeho rozhodnutí zasahovat. Podle ministerstva není používání "babyboxů" v zemi právně upraveno. "Jeho existencí bude legalizováno beztrestné nezodpovědné jednání rodičů," uvádí úřad na svých internetových stránkách. "Babyboxy" podle ministerstva nevyřeší problematiku vražd nebo odložení novorozenců. Lze prý předpokládat, že schránky budou zneužívány zejména k odkládání dětí cizinců a zdravotně postižených.

Hessovým cílem je, aby v Česku vzniklo 20 "babyboxů". O jejich zřízení jedná s několika zdravotnickými zařízeními. Myslí si, že je ale odrazuje postoj ministerstva zdravotnictví. Rád by prosadil zřízení schránky v nemocnici U Apolináře, kde mají potřebné zázemí. Snaží se také připravit reklamní kampaň, díky níž by se lidé o "babyboxu" dozvěděli.

Náklady na první schránku se podle Hesse pohybovaly kolem 200.000 korun a jeho financování pokryjí dary od sponzorů. Schránka bude ženám v tíživé situaci neustále přístupná, je umístěna v boční zdi areálu zdravotnického centra. Poté, co do ní dítě dají a zavřou za ním dvířka, z druhé strany je převezmou zdravotníci. Sanitka pak dítě převeze do neonatologického centra jiné nemocnice, vysvětlil princip schránky Hess.

Babyboxy v Evropě

V péči o odložené děti je pravděpodobně nejdále Německo, kde je podle dostupných informací nyní zřízeno 67 míst, na nichž je možno dítě anonymně odložit. Jsou to inkubátorům podobné schránky zvané většinou „Babyklappe“. První byla zřízena v Hamburku v roce 2000. Některá zařízení v Německu akceptují anonymní předání dítěte po telefonické domluvě. Schránky mají také v Rakousku (5), ve Švýcarsku (1), v italském Palermu (1). V Maďarsku se impulsem pro zřízení inkubátoru u vchodu budapešťské nemocnice Agost Shoepf-Merei stal vysoký počet zavražděných novorozených dětí.

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz