Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Filmový festival Jeden svět opět ukáže odvrácenou tvář civilizace

4. 3. 2013 - PRAHA [Ekolist]

Po roce se v Praze a dalších městech budou opět promítat filmy o lidských právech. Filmový festival Jeden svět dnes v hlavním městě zahajuje už svůj patnáctý ročník, ve kterém uvede více než sto filmů z šedesáti zemí světa. Svoje místo mezi nimi mají už tradičně i filmy věnované životnímu prostředí.
Také letos najdou diváci v programu festivalu kategorii Takzvaná civilizace primárně zaměřenou na životní prostředí a životní styl. Devět filmů představí různé kouty světa i různé stránky moderní civilizace.

V rámci této kategorie bude ve světové premiéře uveden film Ledová rovnováha režiséra Ethana Steinmana. Dokument upozorňuje na stále rychleji se zmenšující masu jihoamerických ledovců v důsledku globálních klimatických změn. Úbytek ledovců si zde už začíná vybírat i svou daň - dramatický pokles produktivity drobných farmářů.

Na opačnou stranu zeměkoule, do Číny, diváky zavede dokument Zelený tygr se probouzí. Na příkladu vesničanů z provincie Jün-nan na jihozápadě Číny, protestujících proti stavbě stavbě vodní hráze, ukazuje sílu vznikajícího čínského ekologického aktivismu.

Střetu tradičního života a civilizace se dotýká i film Čaj, nebo elektřina, zachycující odlehlou vysokohorskou vesničku Ifri v Maroku během zavádění elektrického proudu. Argumenty obyvatel, že daleko víc by ocenili silnici, nikdo nevyslyší, a tak vesničané stojí před nelehkými otázkami: Je lepší mít krávu, která dává mléko pro mých deset dětí, nebo žárovku na stropě? Mohu svým dětem a ženě elektřinu odepřít, když všichni sousedé ji budou mít?

Mnoho nevyřešených otázek a nových problémů ale čeká i nás, obyvatele vyspělých zemí. Kontroverzní otázku alternativního způsobu stravování představí snímek Syrovější. Matka třináctiletého Toma byla obviněna ze zanedbání péče o dítě, protože trvá na tom, že maso, mléčné výrobky, ryby, vejce a všechno vařené lidskému tělu škodí. Prostřednictvím dokumentu máme možnost sledovat její putování mezi soudy, pediatry i výchovnými poradci.

Po zmizelých potocích a řekách ve městech pátrá film Ztracené řeky. Skupina odvážných průzkumníků kanálů se v něm vydává po odvěkých i současných trasách vody. Ukazuje se totiž, že svedení vody z ulic do kanálů, které bylo před sto lety vzhledem k epidemiím, průmyslu a rostoucí populaci ve městech spásou, dnes působí často spíše problémy. Podzemní stoky jsou přetížené, znečištěné a rozvoji spíš brání, než aby ho usnadňovaly.

Kromě vody se v moderním světě kamsi poděl i čas. Pocit věčného „nestíhání“ přiměl mladého dokumentaristu Floriana Opitze hledat příčiny a možná řešení tohoto problému a natočit film Rychlost - hledání ztraceného času. Opitz během svého pátrání navštívil psychology, byznysmany i lidi, kteří se dokázali z neustálého shonu vymanit a žít ve větším souladu s přírodou.

Hned dva filmy v kategorii Takzvaná civilizace diváky přenesou do Norska. Jeho krásu i odvrácenou tvář představí filmy Na sever od slunce a Když to praskne.

První z nich zachycuje devět měsíců v životě dvou neobyčejných surfařů. Ti se usadili na opuštěné pláži daleko za polárním kruhem, kde ale kromě perfektních vln našli také spousty naplavených odpadků, se kterými se chtějí vypořádat po svém. Druhý pak na příkladě hydroelektrárny poukazuje na nepřehledné finanční trhy. Na daleký sever nás zavede i dokument Vesnice na konci světa o grónské osadě Niaqornat a jejích rázovitých obyvatelích.

Kromě specializované kategorie uvádí festival Jeden svět filmy dotýkajících se otázek životního prostředí i v dalších sekcích. V hlavní soutěžní kategorii bude promítán snímek Lidský rozměr představující práci a názory Jana Gehla. Tento dánský architekt už více než čtyřicet let nezkoumá stavby, ale to, co je mezi nimi: lidi. A snaží se vrátit „lidský rozměr“ tam, kde ho odstranily mrakodrapy, magistrály a další dopravní stavby.

V další hodnocené kategorii Máte právo vědět je zařazen film Mezi nebem a peklem, o kontrastu krásné turisticky přitažlivé indonéské sopky Kawah Ijen a těžké práce zdejších horníků nosících dolů do vesnice 90kilové koše síry, a dokument Ptáci bez hnízda, věnující se komunitě žijící na břehu jezera Boeng Kak v Phnompenhu, hlavním městě Kambodže, poté co se v roce 2007 tamní vláda rozhodla, že jezero bude zasypáno a budou zde vytvořeny stavební pozemky.

Festival dokumentárních filmů Jeden svět se uskuteční v Praze od 4. do 13. března 2013, poté se přesune do dalších 40 měst v celé České republice. Kromě promítání dokumentárních filmů nabídne i diskuze, výstavy, koncerty a další doprovodný program.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz