Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Zbývá několik posledních dní pro zasílání návrhů do ankety Strom České republiky roku 2005!

19. 5. 2005 - BRNO [Nadace Partnerství]

-foto-
-foto-
Již za necelé dva týdny, 31. května skončí první fáze letošního ročníku ankety Strom roku České republiky – přijímání návrhů. Každý, kdo se chce ankety zúčastnit, má ještě šanci tak učinit, svůj strom vyfotografovat, něco o něm napsat a poslat do kanceláře Nadace Partnerství, která celostátní anketu Strom roku již čtvrtým rokem pořádá. Zapojit se může každý.

Co je anketa Strom roku a proč existuje?

Anketa Strom roku není soutěž o „Superstrom“ nebo „Miss Strom“. Strom nemusí vynikat svými rozměry nebo stářím, důležité je co znamená pro lidi, kteří v jeho blízkosti žijí. Stejně tak člověk, který strom navrhuje, nemusí být krásný, mladý nebo výjimečně talentovaný, aby se do ankety se svým stromem zapojil. Vítězství v anketě sice přináší stromům slávu, péči odborníků a zájem novinářů, možná se dokonce objeví i v televizi. Ale lidé, kteří strom do ankety nominují, získají „jen“ báječný pocit, že udělali dobrou věc pro své okolí, pro jeden strom, který zaslouží úctu.

Z historie ankety

Myšlenka pořádat anketu o “stromového sympaťáka“ vznikla v Brně v roce 2000. Pořádání ankety navazovalo jednak na prvorepublikové aktivity okrašlovacích spolků, jednak na aktuální aktivity regionálního sdružení Českého svazu ochránců přírody v Brně, které se aktivně zabývalo ochranou zeleně ve městě Brně. Jako protiváhu zapojování se do správních řízení a boje proti zbytečnému kácení stromů se zdálo smysluplné připravit pozitivní akci, která by k zájmu o stromy a životní prostředí města přitáhla širokou veřejnost. Vznikl nápad uspořádat anketu Strom roku. V prvním ročníku v roce 2000 zvítězil nejstarší strom města Brna, Bystrcká lípa, oblíbenec štamgastů tamní hospůdky a lokálních patriotů. V roce 2001 zvítězil díky velké podpoře zaměstnanců a pacientů Nemocnice u sv. Anny v Brně platan v areálu nemocnice. V obou letech vzbudila anketa veliký zájem veřejnosti.

V roce 2002 vyhlásila Nadace Partnerství poprvé celostátní anketu Strom roku. Smyslem bylo přenést myšlenku na zvýšení zájmu lidí o prostředí, ve kterém žijí, do dalších měst a regionů celé České republiky. První rok se sešlo v nadaci 135 návrhů na Strom roku České republiky, návrhů jednotlivců i vítězů několika místních či regionálních kol. Ve finále hlasovalo necelých 1400 lidí a svými hlasy rozhodli, že se vítězem stane Popovský jasan, mohutný strom u zaniklé vesnice Popov nedaleko Jáchymova, který nebyl dosud chráněn.

V roce 2003 byla již anketa známější. Stromem roku se stal Buk u kostela v Jihlavě, jenž obdržel 6064 hlasů díky podpoře a úsilí žáků jihlavského gymnázia, kteří mohutný strom do ankety navrhli. V anketě hlasovalo celkem 26 454 lidí z celé České republiky. Slavnostní ocenění pro vítěze předal na Den stromů, v Praze na Koncertě pro stromy ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Malá slavnost se uskutečnila také v Jihlavě u vítězného stromu. Největší radost měli z vítězství studenti gymnázia. Seřazeni do průvodu pochodovali městem a skandovali: "Vyhrál náš buk, je to velký kluk“.

V roce 2004 byl oproti předchozím ročníkům velkou změnou způsob hlasování. Anketa Strom roku se stala jedním z pilotních projektů dárcovské SMS (DMS). Všichni milovníci stromů a přírody mohli hlasovat pro svého favorita a zároveň finančně přispět na sázení stromů v rámci grantového programu Strom života Nadace Partnerství. Vítězem ankety se v roce 2004 stala Šestikmenná lípa rostoucí u Základní školy v Zámrsku – 4817 hlasů pro tento strom rozhodlo, že se neobvyklá lípa stala Stromem roku České republiky.

Strom roku 2005

Letošní ročník celostátní ankety byl zahájen u příležitosti prvního jarního dne 21. března. V tom stejném čase vydala Nadace Partnerství stručnou příručku pro pořádání lokálních kol ankety, aby je tímto způsobem podpořila. Roste počet organizací, které pořádají ve svém mikroregionu, okrese nebo dokonce kraji vlastní anketu. Lidé v těchto menších soutěžích rozhodují o stromech, které mohou každý den potkávat, mezi kterými vyrůstali. Tato na první pohled pouhá hra má schopnost přimět lidi, aby si více všímali a více se zajímali o osud krajiny, která je obklopuje. A to je vlastně hlavní myšlenkou ankety o nejsympatičtější stromy.

Jak má návrh do ankety vypadat, co má obsahovat:

- Příběh stromu (osobní výpověď člověka a stromu, pověst či historická fakta)
- Fotografii stromu
- Lokalitu, kde strom roste (ulici, obec, okres, kraj)
- Druh stromu
- Parametry stromu – stáří, obvod ve výšce 130 cm nad zemí, výška

Návrhy jsou shromažďovány do 31. května 2005 na adrese Nadace Partnerství, Panská 7, 602 00 Brno a současně také v elektronické podobě na adrese strom.zivota@ecn.cz.

Ze všech došlých návrhů vybere porota složená z odborníků a osobností 12 finalistů. O tom, který strom se stane Stromem roku České republiky v roce 2005, rozhodne veřejnost hlasováním.

Kromě 12 finalistů budou vybrány porotou nejkrásnější dětské příběhy stromů, které budou zveřejněny. Zvláštní kategorií stromů budou „Stromy hrdinové“. Titulem „Strom hrdina“ budou oceněny stromy, kterým hrozí vážné nebezpečí vlivem lidské činnosti – stavba, doprava, emise, pokácení.

Slavnostní vyhlášení výsledků celostátní ankety proběhne v předvečer Dne stromů, 19. října 2005. Odměnou pro vítězný strom bude jeho odborné dendrologické ošetření, které provede partner programu na jaře 2006. V případě, že strom bude zdráv, bude náhradní odměnou pro danou lokalitu výsadba nových, mladých stromků za účasti veřejnosti.

Podrobné informace o anketě Strom roku a její pravidla najdete na www.stromzivota.cz. Na stejných internetových stránkách najdete také další zajímavé informace o stromech, programu Strom života Nadace Partnerství, sázení stromů, jejich ochraně a další.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz