Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Letošní Květinový den bojuje proti rakovině kůže

11. 5. 2005 - BRNO [Econnect]

- Dobrovolnice na brněnském Malinovského náměstí nabízejí symbolické květy měsíčku lékařského -
- Dobrovolnice na brněnském Malinovského náměstí nabízejí symbolické květy měsíčku lékařského -

Už podeváté dnes vyrazili dobrovolníci a dobrovolnice do ulic měst ve všech krajích České republiky, aby nabízeli symbolické květy měsíčku lékařského. Každá dvacetikoruna či vyšší částka, kterou lidé dnes přispějí, bude použita na nádorovou prevenci, zlepšení života onkologických pacientů a podporu onkologického výzkumu. Letos je tématem Květinového dne rakovina kůže.

Vrchovatou tašku květů, letos opatřených světle zelenou stužkou, měla krátce po poledni téměř "rozprodanou" dvojice dobrovolnic z brněnské střední zdravotnické školy na Lipové. Dita a Romana nabízejí květy od osmé hodiny ranní na Malinovského náměstí. "Kolik? Moc," odhadují se smíchem počet prodaných květů. Pak odhad upřesňují: "Minimálně pět set, ale spíš víc." Setkaly se s pozitivními i negativními ohlasy – někteří lidé je přímo vyhledávají a přispívají i vyšší částkou než minimální dvacetikorunou, jiní zase sbírce nedůvěřují.

Dobrovolnice doufají, že získané peníze pomohou lidem, kteří bojují se zhoubnými nádory. "Oba prarodiče mi zemřeli na rakovinu," dodává Dita k důvodům, proč se do sbírky zapojila. Obě dívky by přitom byly ochotné zapojit se i do jiných charitativních akcí podobného zaměření. "Záleží samozřejmě na tom, na co by sbírka byla určená," upřesňuje Romana.

Rakovina by nám měla "dělat vrásky"

"Nadměrné slunění způsobuje vrásky, ale bohužel i rakovinu. Během třiceti let vzrostl výskyt maligního melanomu pětkrát! Tato skutečnost by nám však 'vrásky' rozhodně dělat měla," varuje letáček Ligy proti rakovině, který lidé dostávají společně s květem měsíčku. Ačkoli rakovina kůže není časté onemocnění, celosvětově se podle informací Ligy počet nových případů zvyšuje. Nejzávažnější z kožních nádorů, maligní melanom, postihne v České republice každý rok patnáct mužů a patnáct žen ze 100 000 obyvatel.

"Zapamatujte si, že melanom je neousměrná hnědá skvrna nebo uzel. Jeho okraje jsou nepravidelné či uzlovité, pigment může přecházet do okolí, barva nádoru je nejednotná," upozorňuje letáček. "Velikost nádoru se mění; většinou se zvětšuje, nejčastěji je nádor větší než 7 milimetrů. Pokud se nějaký útvar na kůži mění (zvětšuje se, krvácí, svědí) nebo je podobný popsanému, vyhledejte kožního lékaře," zní doporučení Ligy proti rakovině.

A jak je možné se onemocnění vyhnout? Součástí prevence je vyhýbání se polednímu slunci a vyhledávání stínu, před slunečními paprsky ochrání vhodné oblečení, sluneční brýle s nejméně 99% blokací UVA a UVB záření a čepice se širokým štítkem. Při výběru ochranného krému je třeba zvolit dostatečný UV filtr včetně anti-UVA ochrany, při pobytu na slunci je důležitá průběžná kontrola před spálením. Zvlášť pečlivou péči vyžadují děti, protože spálení v dětství může riziko vzniku melanomu zdvojnásobit.

Pro včasné zjištění potíží je důležité samovyšetřování, zvláště by o sebe měli dbát lidé se zvýšeným rizikem vzniku maligního melanomu – lidé, kteří mají na těle více mateřských znamének a pigmentových skvrn, lidé se světlou pletí, pacienti v minulosti léčených pro melanom i lidé s oslabeným imunitním systémem. Rizikovým faktorem jsou též vážné spáleniny a obecně trávení většího množství času na slunci.

Květinou proti rakovině – letos i přes SMS

Sbírka Ligy proti rakovině v loňském roce shromáždila téměř šestnáct milionů korun, čistý výtěžek byl pak rozdělen na programy prevence, odborné publikace a projekty. Výtěžek také umožnil příspěvky na výzkum a příspěvky onkologickým a dalším organizacím. Předána byla také cena pro mladého onkologického vědce do 35 let.

Letos je možné na boj proti rakovině přispět i prostřednictvím dárcovské SMS – ta představuje jednoduchý způsob, jakým může každý ze svého telefonu podpořit menší finanční částkou neziskovou organizaci podle svého výběru. Organizaci Liga proti rakovině je možné přispět od začátku dubna tohoto roku – stačí odeslat zprávu ve tvaru DMS KVET na číslo 87777 (shodné pro všechny operátory). Cena takové zprávy je 30 korun plus DPH, obdarovaná organizace obdrží nejméně 27 korun.


Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz