Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Ochránci zvířat: testování kosmetiky na zvířatech je zbytečné a kruté

22. 4. 2005 - PRAHA [Econnect / Svoboda zvířat]

- Ochránci zvířat vyzývají k bojkotu výrobků firmy Procter & Gamble -
- Ochránci zvířat vyzývají k bojkotu výrobků firmy Procter & Gamble -

Proti testování kosmetiky na zvířatech včera v před pražským sídlem společnosti Procter & Gamble protestovala asi stovka ochránců zvířat. Demonstraci, na které aktivisté protestovali s transparenty a v maskách týraných zvířat, svolalo sdružení Svoboda zvířat. To zároveň vyzývá ke spotřebitelskému bojkotu, protože je přesvědčeno, že pokusy, které Procter & Gamble na zvířatech provádí, jsou zbytečné.

"Procter & Gamble má pobočky v téměř osmdesáti zemích světa. V roce 2003 tato společnost realizovala prodej převyšující 43 miliard dolarů s čistými výnosy přesahujícími 5 miliard dolarů," představuje společnost, proti níž aktivisté protestovali, Tomáš Popp ze Svobody zvířat. "Procter & Gamble je jedním z největších výrobců spotřebního zboží. Zároveň je však označován jako jedna z nejhorších nadnárodních korporací, a to kvůli pokračujícímu zabíjení zvířat při vývoji nových kosmetických a toaletních potřeb. Předpokládaný počet zvířat, která ročně zemřou kvůli Procter & Gamble, je 50 000," dodává Tomáš Popp.

Svoboda zvířat uvádí, že firma již od roku 1999 klame své zákazníky a snaží se je přesvědčit, že pokusy na zvířatech nepoužívá, a pokud ano, tak jen v nutných případech. Sdružení takovou argumentaci však odmítá. "Pokusy na zvířatech jsou metodou nejen krutou, protože v těchto pokusech umírají ve značných bolestech celosvětově desítky miliónů zvířat, ale především vědecky značně spornou. Výsledky takových pokusů totiž přinášejí informace zavádějící. Je to dáno především fyziologickými rozdíly mezi člověkem a jinými živočišnými druhy," vysvětluje Lenka Hecová, koordinátorka kampaně sdružení Svoboda zvířat Za nahrazení pokusů na zvířatech.

Pokusy jsou nebezpečné i pro člověka

Příkladů, kdy pokusy na zvířatech selhaly, jsou podle ochránců zvířat stovky. Uvádějí příklad léku na artritidu Flosint, který byl testován na krysách, opicích a psech: všechna zvířata tento lék snášela dobře, u člověka však způsobil smrt. Svoboda zvířat upozorňuje, že firma Procter & Gamble testuje především kosmetické výrobky, chemické látky obsažené ve svých produktech a v neposlední řadě krmiva pro psy a kočky. Tyto pokusy však nejsou zákonem vyžadovány a lze je nahradit metodami bez použití zvířat. Stovky společností na celém světě podobného zaměření jako Procter & Gamble přitom tento typ pokusů již nepoužívá.

"I přes časté proklamace koncernu Procter & Gamble, že zvířata ve výzkumu nepoužívá nebo jen při nebolestivých pokusech, musíme konstatovat, že to není pravda. Ačkoli politika výzkumů jedné z divizí Procter & Gamble, firmy IAMS - která vyrábí krmivo pro psy a kočky - tvrdí, že nebudou používány žádné pokusy, které by mohly zvířatům způsobovat bolest nebo by vedly k jejich smrti, skutečnost je jiná," tvrdí Svoboda zvířat. Sdružení se odvolává na výzkum americké organizace PETA (People for Ethical Teratment of Animals), díky němuž byly odhaleny a natočeny skrytou kamerou velmi kruté praktiky v zacházení se zvířaty v laboratořích, kde si nechává IAMS testovat své výrobky. S těmito hrůznými fakty bylo vedení firmy obeznámeno, ale neučinilo patřičné kroky k nápravě.

Psi v laboratořích trpí i řadu let, bez hlasivek nemohou ani štěkat

Výsledky výzkumu organizace PETA přinesly informace o řadě znepokojivých praktikách Minimálně sedmadvacet psů bylo zabito jen během výše zmíněného natáčení, zatímco jiní podlehli neléčeným chorobám, a to i přes ubezpečení společnosti IAMS, že v jimi vykonávaných testech úmyslně nezahyne žádné zvíře. "Ostatní aktivity společnosti IAMS jsou rovněž neomluvitelné. Naše tajná reportérka v laboratoři v Austrálii nám oznámila, že psi, na nichž je vykonávána vivisekce, kterou platí údajně společnost IAMS, jsou pravidelně biti a kopáni a mnoho z nich se stává psychotickými z důvodu pobytu v malých stísněných betonových celách po dobu až sedmi let," uvádí Svoboda zvířat.

Průzkum organizace PETA zjistil, že v laboratořích společnosti IAMS se nacházejí psi trvale uvěznění v malých klecích bez obohacení, psům byly také odstraňovány hlasivky, aby nemohli štěkat. Aktivisté v laboratořích viděli také psy trpící neléčenými infekcemi, hnilobou zubů a poraněnými tlapkami, také psí boudy, ve kterých byly teploty v létě nesnesitelně vysoké a v zimě naopak téměř pod bodem mrazu, psy násilím krmené rostlinným olejem, který byl veden hadičkami přímo do jejich hrdel, a také psy házené na hromadu na chladnou betonovou podlahu po chirurgickém zákroku, kdy jim byly ze stehen vyřezány velké kusy masa kvůli testování kvality krmiva. Invazivní postupy vykonávali veterinární technici s nedostatečným vzděláním a bez zkušeností. Výzkum přinesl také svědectví pracovníků o živé kočce, která byla zaživa spláchnutá do kanalizace.

"Společnost IAMS krutě týrá kočky a psy během testů a zároveň lživě přesvědčuje svoje zákazníky o tom, že dbá o zvířata," komentovala situaci ředitelka organizace PETA Dawn Carr. "Nová potrava! pro domácí zvířata se musí testovat v domácnostech, ne na osamělých kočkách a psech uvězněných v klecích laboratoří ukrytých před veřejností," je přesvědčena.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

4. 1. 2007

O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz