Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - kultura
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

USA: Naplňování lidských práv v ČR lepší, některé problémy trvají

2. 3. 2005
[Radio Praha] -


Česká republika respektuje lidská práva a občanské svobody, úsilí o prosazování práva je efektivní a vláda a parlament přijímají kroky ke zlepšení situace menšin, zejména Romů. Přesto ovšem některé problémy přetrvávají. Vyplývá to z třináctistránkové pasáže, které v pondělí věnovala ČR výroční zpráva amerického ministerstva zahraničí o dodržování lidských práv ve světě.

České úřady v reakci na zprávu přiznávají, že v otázce efektivity soudnictví či postavení Romů není situace v České republice stále ideální. Přes viditelná zlepšení se občas projevují některé nedostatky, jako je nepřiměřené použití síly bezpečnostních složek, případy korupce ve veřejných službách a policii, diskriminace žen v zaměstnání, násilí vůči ženám a dětem, problémy kolem příhraniční prostituce a pomalá integrace Romů.

Romská populace odhadovaná v americké zprávě na 150.000 až 175.000 občanů je vystavena nepoměrně vyšší chudobě, nezaměstnanosti, etnickému násilí, diskriminaci, negramotnosti a nemocem. Vládní zmocněnec pro lidská práva Svatopluk Karásek ČTK řekl, že klíčovým úkolem je zvýšit zaměstnanost Romů. Dobrou zprávou podle něj je zvyšující se úroveň vzdělanosti romské menšiny a tvrdší postup policie vůči ultrapravicovým extremistům. Nejčastějšími pachateli rasového násilí jsou právě členové hnutí skinheads.

V části věnované postavení žen dokument upozorňuje na průměrný výdělek žen, který je ve srovnání s muži o čtvrtinu nižší, na vyšší nezaměstnanost žen a na jejich nižší zastoupení v řídicích funkcích. Podle údajů české akademie věd má 59 procent žen zkušenost s domácím násilím. S odkazem na Fond ohrožených dětí zpráva uvádí, že v ČR je 20.000 až 40.000 dětí vystaveno tělesnému, duševnímu nebo sexuálnímu týrání a že v důsledku domácího násilí ročně zemře 50 dětí.

Problémy uznává i české ministerstvo vnitra. "Zpráva o dodržování lidských práv celkem věrně odráží situaci v České republice," stojí ve vyjádření, které ČTK zaslal tiskový odbor ministerstva. Podle něj je však v dokumentu řada nepřesností, například tvrzení o použití policejního násilí jsou přehnaná, tvrdí stanovisko. Nesedí prý ani některé údaje o počtu případů domácího násilí.



DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-
Informační partneři Zpravodajství ECN
-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz