Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

V Afghánistánu začal český protidrogový projekt

10. 2. 2005 - PRAHA [Radio Praha]

V afghánském Kábulu odstartoval v uplynulých dnech projekt Breaking the Circle (Prolomit kruh) brněnského sdružení Podané ruce. Jeho cílem je boj s drogovou závislostí v této muslimské zemi. Organizace na něj získala osm milionů korun od Evropské unie. Kábulská psychiatrická léčebna za ně bude zmodernizována, zkvalitní i poskytovanou péči.

"Léčebně jsme koupili počítač s připojením na internet. Tamní lékaři jej využijí k získávání podkladů pro drogově závislé. K dispozici zatím mají jen 30 let starou literaturu," řekl ředitel Podaných rukou Jindřich Vobořil. Organizace dále léčebně koupila generátor na výrobu elektrické energie.

Plně se projekt rozjede na jaře. U léčebny by měl vyrůst nový dům za asi 1,6 milionu korun. Zatímco k léčbě narkomanů bude nadále sloužit léčebna se 60 lůžky, v novém objektu vznikne zázemí pro terapeutické komunity a dílny pro bývalé uživatele drog a nelegální výrobce opia. Na živobytí by si v nich měli vydělávat tradičním způsobem: výrobou koberců, šperků a oblečení z kůže.

Česká organizace chce do Kábulu dovážet i odbornou literaturu a léky. V Česku, Itálii a Británii se bude školit 17 lékařů, kteří se zabývají bojem s drogovou závislostí.

Afghánistán vyrábí podle expertů až 80 procent světové produkce heroinu, přičemž 30 procent jeho obyvatel je závislých na opiu. Mnozí ani neznají škodlivost této látky. Afghánistán je jednou z nejchudších zemí světa a právě výroba drog živí mnohé z tamních obyvatel. K péči o závislé se v celé zemi stará pouze psychiatrická léčebna v Kábulu.


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Související odkazy

Informační partneři Zpravodajství ECN

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz