Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

O budoucnosti přírodního parku rozhodne již zítra zastupitelstvo hlavního města

25. 3. 2009 - PRAHA [Econnect]

Petici „Za zelené Trojmezí“, zaměřenou proti aktuálním snahám o zástavbu přírodního parku Hostivař - Záběhlice, podpořilo svým podpisem během jedenácti dní více než 12 800 Pražanů. Jsou mezi nimi také některé známé osobnosti – například RNDr. Libor Ambrozek, předseda Českého svazu ochránců přírody a někdejší ministr životního prostředí, RNDr. Jiří Sádlo, CSc. z Botanického ústavu Akademie věd, spisovatelé Ivan Martin Jirous a Petra Hůlová či výtvarník Petr Nikl. Prostřednictvím internetové petice, která stále ještě probíhá, se k nim připojilo dva a půl tisíce lidí a denně přibývají stovky dalších.

O osudu této přírodní lokality rozhodnou již zítra, ve čtvrtek 26. 3. na svém zasedání zastupitelé hlavního města Prahy. Při projednávání bodu číslo 24 mají totiž rozhodnout, zda bude tato lokalita zařazena do takzvaných „celoměstsky významných změn územního plánu“.

„S tím, aby se budoucnost této lokality řešila odděleně od procesu tvorby nového územního plánu zásadně nesouhlasíme. Na takto rozsáhlé území je nutné dívat se v širších souvislostech,“ tvrdí Jan Chvátal, mluvčí petičního výboru. Trojmezí má být do již druhé vlny těchto mimořádných změn územního plánu zařazeno na základě podnětu Městské části Praha 10. „Jako nanejvýš podivný nám přijde způsob a rychlost, s jakou se Praha 10 celou věc snaží prosadit. Vydávají prohlášení, že jim jde o ochranu zeleně, jejich konkrétní kroky ale vedou k likvidaci přírodního parku. Je to jedno z posledních míst, kam si lidé z okolních sídlišť mohou vyrazit na procházky. Se svými názorovými oponenty se navíc odmítají bavit. Vede nás to k přesvědčení, že v pozadí celé věci jsou spekulace s pozemky,“ doplňuje Chvátal.

Problematický je podle sdružení Arnika proces úprav územního plánu jako takový. „Připravuje se nový územní plán a souběžně s tím probíhá již druhá vlna tzv. celoměstsky významných změn územního plánu. Pro občany je velmi složité, ne-li nemožné se v tomto zmatku zorientovat a podávat připomínky,“ podotýká mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková a dodává: „Domníváme se, že by měly být zastupitelstvem odmítnuty všechny celoměstsky významné změny, z nichž výstavba v lokalitě Trojmezí je jedna z nejkritičtějších. Koncepce rozvoje území by pak měla být připravována v rámci nového územního plánu, protože podobné záměry musejí být posuzovány v širším komplexu celého města“.

Petice bude organizátory předána přímo na jednání zastupitelstva do rukou primátora Béma. „Chystáme se vystoupit v diskusi k tomuto bodu a ještě jednou shrnout, proč si myslíme, že by zastupitelstvo mělo Trojmezí z tzv. celoměstsky významných změn vyřadit. Zastupitelé mají od nás k tomuto problému dostatek informací – posílali jsme jim všem e-mail s vysvětlením podstaty problému a se žádostí o podporu. Další informace jim dodáme ještě před konáním zastupitelstva,“ doplnil Jan Chvátal.

Zájem o budoucnost této lokality je obrovský, mnoho lidí se chystá i na samotné jednání zastupitelstva „Zasedání začne na Nové radnici na Mariánském náměstí v 9 hodin ráno. Pokud nebude změněn program, o Trojmezí by se mělo podle našich odhadů začít jednat okolo poledne. Zveme všechny občany, aby na zastupitelstvo přišli a přímo na místě viděli, jak budou jejich volení zástupci rozhodovat o budoucnosti jejich okolí,“ uzavírá Chvátal.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Občanská společnost - návod k použití

Portál Občanská společnost - 
návod k použití Praktické návody, jak uplatňovat svá občanská práva. http://obcan.ecn.cz

- Právo vědět - Účast na rozhodování - Rovné příležitosti - Občan v EU -

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz