Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nesehnutí vezme uprchlíky na výlet do Moravského krasu

17. 12. 2004 - BRNO [Econnect / Nesehnutí]

Nádherné vápencové interiéry jeskyní v Moravském krasu navštíví v neděli skupina více než pěti desítek obyvatel a obyvatelek uprchlických zařízení ve Zbýšově a v Zastávce u Brna. Kromě prohlídky Punkevních jeskyní se "netradiční turisté" svezou i lanovkou nad propastí Macocha – mezi nimi i lidé, kteří utekli před autoritářským islámským režimem v Íránu, krvavým konfliktem v Čečensku, zoufalými sociálními poměry v Arménii či porušováním lidských práv ve Vietnamu. V uprchlických zařízeních čekají na rozhodnutí českého ministerstva vnitra o jejich žádosti o azyl.

Akci pořádá občanské sdružení Nesehnutí s podporou Správy jeskyní Moravského krasu a Společnosti pro Moravský kras. "Uprchlíci, často rodiny s dětmi, čekající na projednání jejich žádosti o udělení azylu v České republice nemají dostatek možností ani finančních prostředků pro kvalitní využití svého volného času, což může vést k patologickým jevům jako je ztráta zájmu o dění kolem sebe, řešení problémů alkoholem a k napětí ve skupině žadatelů," říká dobrovolnice Nesehnutí Svatava Zajdáková. "Cílem našich aktivit je proto zpestřit jim jednotvárný život a podpořit rozvíjení jejich dovedností a sociálních kontaktů," dodává. Pracovníci a pracovnice uprchlického zařízení se problémům snaží čelit, ale vzhledem k nedostatku financí vítají pomoc od neziskových organizací.

Nedělní akce začne pro uprchlíky ranním odjezdem z pobytových středisek a cestou ke Skalnímu Mlýnu u Blanska. V jedenáct hodin výprava dorazí na místo a vydá se procházkou ke vchodu do jeskyní. V poledne pak začne samotná exkurze - pro uprchlíky díky laskavosti Správy jeskyní Moravského krasu zdarma. Po exkurzi uprchlíci vyjedou lanovkou na vyhlídku nad propast Macocha; tuto část programu pro změnu zadarmo zajistí Společnost pro Moravský kras. Na zpáteční cestu se vydají po patnácté hodině.

Výletu se zúčastní pestrá směsice lidí z různých kultur a zemí – Afghánistánu, Arménie, Čečenska, Dagestánu, Íránu či Vietnamu. "Chceme ukázat, že uprchlíci jsou lidé jako my, kteří nás nepřichází ohrožovat nebo nám brát práci, ale pouze hledají v České republice bezpečí," vysvětluje jedna z koordinátorek akce Martina Vodičková z Nesehnutí.

Lidé z Nesehnutí připravují pro uprchlíky i další volnočasové programy. Ty zahrnují výlety, výtvarné dílny, kulturní akce, hry a sportovní aktivity. V nejbližší době se chystá návštěva plaveckého bazénu, exkurze do Technického muzea, výlet na dětské divadelní představení a návštěva Brna s programem v Domě ekologické výchovy Lipka. V minulosti už proběhly výlet a sázení stromů u Olomouce, projížďka parníkem po Brněnské přehradě, lesní stopovací výlet za pokladem a návštěva gymnázia v brněnských Řečkovicích spojená s vzdělávacími aktivitami. Pravidelně každý pátek probíhá také workshop žonglování pro děti i dospělé.

Kromě volnočasových aktivit organizují aktivisté a aktivistky Nesehnutí vzdělávací a osvětové programy s uprchlickou tématikou zaměřené na českou veřejnost - besedy, vydávání informačních materiálů, etnické a multikulturní večery a další veřejné akce. Upozorňují tak na v současnosti příliš restriktivní azylovou politiku ČR i na konkrétní případy porušování lidských práv uprchlíků. "Chceme dosáhnout zlepšení vztahu veřejnosti k uprchlíkům a také zlidštění přístupu ministerstva vnitra k žádostem o azyl," uzavírá Jiří Koželouh z Nesehnutí, koordinátor kampaně Bezpečí pro uprchlíky.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Přečtěte si Tiskové zprávy NNO

Tiskové zprávy nevládních organizací vystavujeme bezprostředně po jejich zveřejnění. Najdete je zde.
Pošlete nám ke zveřejnění i Vaše tiskové zprávy.

PODPOŘTE Econnect

Myslíte si, že je naše práce užitečná? Dejte o nás vědět a umístěte na své stránky ZPRÁVY z Econnectu, nebo BANNER či IKONU Econnectu.
Více v sekci o Econnectu
Econnect - portál občanského sektoru

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz