Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - sociální oblast
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Nová vláda USA chce zničit ekologické zákony

8. 12. 2004
[Ecomonitor] -


Staronová vláda pod vedením prezidenta George W. Bushe podporovaná většinou republikánů v senátu i ve sněmovně zřejmě směřuje k naprosté demontáži environmentální politiky USA, která se vytvářela posledních 30 let. Jen něco málo přes měsíc po svém znovuzvolení oznámil prezident Bush, že hodlá podstatně změnit tři z nejdůležitějších „zelených“ zákonů, otevřít rozsáhlé území těžbě ropy a zemního plynu a restrukturalizovat úřad Agentury ochrany životního prostředí (EPA).

Podle slov prezidenta USA mu dávají vyhrané volby mandát k takovým krokům, ačkoli se během kampaně úspěšně vyhýbal tomu, aby hovořil o svých budoucích plánech v environmentální politice. Paradoxně se současný prezident chystá změnit systém zákonů vytvořený za vlády republikánských prezidentů Richarda Nixona (1969-1974) a Geralda Forda (1974-1977).

„Volby potvrdily správnost koncepce i způsob jejího provádění,“ říká Mike Leavitt, Bushem jmenovaný ředitel Agentury ochrany životního prostředí (EPA). Podle něj zřejmě třetina úředníků z Agentury během následujícího volebního období odejde a místo nich přijdou lidé, kteří budou shovívavější k velkým znečišťovatelům. Pro vládu USA je teď nejdůležitější prosadit kontroverzní plán na otevření Arktické rezervace (Arctic Wildlife Refuge) ropným společnostem. Před dvěma lety neprošel návrh na průmyslové využití regionu, který je domovem polárních sobů, ledních medvědů, pižmoňů a milionů migrujících ptáků, poměrem 52 proti 48 senátorským hlasům. Jenže díky letošním volbám se do senátu dostali čtyři republikánští zástupci naklonění myšlence těžby ropy a naopak jeden odpůrce svůj mandát neobhájil, čímž vláda získala potřebnou většinu.

Dalším na řadě bude energetický zákon, který před třemi lety také zablokoval Senát. V něm se vedle hledání nových nalezišť ropy a zemního plynu hovoří také o výstavbě atomových elektráren, poprvé od roku 1979, kdy došlo k jaderné nehodě v Three Mile Island.

Na cestě jsou však mnohem radikálnější kroky. Republikánský poslanec za Texas a šéf sněmovního výboru pro energie a obchod Joe Barton oznámil, že je potřeba důkladně zrevidovat zákon o ochraně ovzduší (Clear Air Act), jeden z nejúspěšnějších environmentálních zákonů na světě. Ochránci životního prostředí se obávají výrazného oslabení zákona, který dokázal v posledních třiceti letech snížit znečištění ovzduší v celé federaci. Jako by to nestačilo, oznámil republikánský předseda sněmovního výboru pro přírodní zdroje Richard Pombo, že by se měl přezkoumat zákon o ohrožených druzích vytvořený kvůli ochraně volně žijících živočichů a rostlin. Tento zákon je poslední velkou překážkou, díky níž na území Spojených států přežívají zbytky deštných pralesů. A do třetice poslanci sněmovny reprezentantů a senátoři se chystají na zákon o národní environmentální politice, podle kterého jsou průmyslové podniky a velké stavby nuceny předem vykazovat dopad na životní prostředí.

Phillip Clapp, prezident National Environmental Trust, prohlásil minulý týden, že vláda prezidenta Bushe z prvního období se spokojila s tím, že ekologické zákony oslabovala. Nová vláda zřejmě půjde ještě dál. „Dočkáme se útoků na tyto zákony, které udělají z USA zemi třetího světa z hlediska ochrany životního prostředí,“ dodal Clapp.

Podle článku Geoffreye Leana The Independent 05. 12. 2003.

Hugo Charvát

DISKUSE - KOMENTÁŘE:

9. 12. 2004
23. 12. 2004

-
KORMIDLO - katalog odkazů občanské společnosti
www.kormidlo.cz * Lidská práva * Sociální rozvoj a pomoc * Životní prostředí * Globalizace a udržitelný rozvoj * Kultura * Lidé a společnost * Neziskový sektor
www.kormidlo.cz

Informační partner oblasti Životní prostředí
Ekolist
Deník o životním prostředí
Související odkazy
  • Bush Greenwatch
  • -

    Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
    Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
    Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz