Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - vše
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Dalších dvanáct tisíc lidí v Etiopii má přístup k pitné vodě

24. 11. 2004 - PRAHA [Econnect / Člověk v tísni]

Vodní distribuční systém, který zabezpečí přístup k pitné vodě pro 12 tisíc lidí, od pondělka funguje v jihozápadní Etiopii. Systém slavnostně otevřela společnost Člověk v tísni za účasti představitelů etiopské státní správy, velvyslanectví ČR a lokální komunity. Spotřebu pitné vody celkem dvanácti tisíc obyvatel žijících ve čtyřech obvodech okresu bude zabezpečovat 253 metrů hluboký vrt s vydatností přes šest litrů za vteřinu a rozsáhlý distribuční systém.

Jedinými dostupnými zdroji vody v dané oblasti byly doposud rezervoáry na dešťovou vodu vyhloubené v zemi. Velká část z nich byla používána rovněž pro napájení dobytka. Výsledky biochemické analýzy vzorků jednoznačně prokázaly, že voda z rybníčků je naprosto nevhodná k pití ani k jiným účelům spojeným s osobní či domácí hygienou. Obyvatelé okresu vzhledem k užívání nekvalitní vody trpí často závažnými onemocněními, nejvíce způsobenými střevními parazity, infekcemi kůže, úplavicí, gastroenteritidou a různými typy améb. To vše má velký vliv na funkčnost celého okresu. Často nemocní členové rodin musejí využívat pro práci na poli dětí a ty potom nemohou posílat do školy.

"Spolupráce se samotnou komunitou byla mnohem snazší než spolupráce s úřady. V průzkumu, který jsme provedli na podzim loňského roku, vyšlo jednoznačně najevo, že problém závadné vody chápou místní lidé jako jeden z nejzávažnějších. Jsou si vědomi velkých zdravotních rizik spojených s jejím užíváním a velmi vítají přístup ke kvalitní vodě, jehož vybudování by si ze svých velmi omezených zdrojů nemohli nikdy dovolit," dodává Jiří Škvor, koordinátor Společnosti Člověk v tísni v Etiopii, který projekt řídil od léta roku 2003.

Dokončením vodního distribučního systému a otevřením nové školy v září letošního roku ukončila společnost Člověk v tísni první vlnu projektů, kterými položila základní kameny ke stabilizaci okresu Alaba. Okres Alaba leží sedmdesát kilometrů od Awassy, hlavního města Regionu jižních národů. Jde o okres, který patří mezi potravinově nestabilní oblasti regionu, což je způsobeno především nízkým množstvím srážek, absencí náležité ochrany půdy a odlesňování. Projekt byl realizován z prostředků Ministerstva životního prostředí České republiky, realizace projektu se uskutečnila plně v režii společnosti Člověk v tísni. Za celou dobu realizace bylo investováno šest miliónů korun.

Etiopská mise je jednou ze dvou misí společnosti Člověk v tísni v Africe. Od roku 2003 se úspěšně etablovala zejména v etiopském Regionu jižních národů, kde realizuje své projekty. V současné době připravuje další projekty, zaměřené na prevenci viru HIV a zlepšení dalšího dostupu místního obyvatelstva k pitné vodě.


-red-

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


O Autorech

-red-

(Článek je redakčně upravenou tiskovou zprávou některé z nevládních organizací. Jméno organizace uvádíme v záhlaví zprávy.)

Zprávy z Infoservisu společnosti Člověk v tísni

Infoservis

Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz