Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Občanská koalice Nádraží v centru se ani po referendu nevzdává

20. 10. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


Referendum bez hranic: tak je možné se dívat na nadcházející krajské volby. K referendu o poloze hlavního brněnského nádraží, které chce brněnská radnice odsunout z centra směrem na jih, se nedostavilo potřebných 50 % oprávněných voličů, a tak referendum není platné, ačkoli drtivá většina Brňanů byla proti odsunu. Volby do kraje budou šancí ovlivnit budoucí polohu nádraží i pro obyvatele okolních obcí, kteří v referendu hlasovat nemohli.

Pokračování svých aktivit za zachování hlavního nádraží v centru Brna dnes oznámila občanská koalice Nádraží v centru. Ta vyzve všechny brněnské politické strany, aby jasně a veřejně řekly, zda se budou výsledkem referenda řídit a považovat jej pro sebe za závazný. "Nadcházející krajské volby budou prvním testem, zda se názor brněnských voličů na záměr odsunu nádraží promítne také do jejich volebních preferencí. Koalice Nádraží v centru proto bude pracovat na tom, aby voliči dostali dostatečné množství informací ke zodpovědnému rozhodnutí," říká Martin Ander, ředitel Hnutí Duha, které je součástí koalice.

Lidé z občanské koalice odmítají postoj radnice, podle kterého lidé svou neúčastí v referendu vlastně podpořili odsun nádraží. "Neexistuje realistická hypotéza, která by dokázala věrohodně doložit názor, že většina Brňanů podporuje plán radnice na odsun nádraží z centra. Má-li Brno mít šanci na získání podpory z Evropských fondů musí být drahý, neefektivní a finančně riskantní projekt přestavby železničního uzlu zásadně přepracován tak, aby nádraží bylo modernizováno na stávajícím místě," říká Martin Ander, podle kterého lze projektu jedině tak zajistit dostatečnou podporu občanů.

Koalice chce i dál informovat obyvatele kraje o různých aspektech přesunu nádraží. Před krajskými volbami budou proto kandidáti na hejtmana a lídři politických stran na veřejné předvolební debatě diskutovat jak o poloze hlavního nádraží, tak o možnostech zapojení občanů do rozhodování o významných veřejných institucích. Debatu koalice pořádá v úterý 2. listopadu, od 17.30 proběhne v kongresovém sále budovy Veřejného ochránce práv na Údolní ulici.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz