Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - internet
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > 
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

Bolí mě ŽUB, naříká brněnský drak

8. 10. 2004
Jana Sobotková [Econnect] -


- Brno před referendem zaplavily nálepky, letáčky a plakáty zvoucí k referendu -

Už zítra budou Brňané volit v historicky prvním referendu. To se bude týkat polohy hlavního železničního nádraží: obyvatelé Brna budou hlasovat, zda si přejí modernizaci nádraží ve stávající poloze v centru města, anebo zda chtějí nádraží odsunout o necelý kilometr jižněji. Tento týden dorazil do schránek všech brněnských domácností speciální výtisk Referendového večerníku s jedním ze symbolů Brna – brněnským drakem – na titulní straně, byla otevřena informační kancelář a město zaplavily letáky a plakáty, aby účast voličů přesáhla potřebných padesát procent.

"Bolí mě ŽUB," naříká drak na fotografii v narážce na téma železničního uzlu Brno. O co nejmasivnější informační kampaň usiluje občanská koalice Nádraží v centru mimo jiné proto, že město občany o referendu informuje prakticky jen v míře, kterou ukládá zákon. Ve svém oficiálním letáku dokonce město od účasti v referendu zrazuje: "...neúčastí v referendu podpoříte projekt přestavby železničního uzlu Brno s nádražím v odsunuté poloze, umožníte růst a prosperitu města," píše se v letáčku. Koalice Nádraží v centru však varuje: odsun nádraží bude znamenat ne prosperitu, ale úpadek ostatních částí města.

Odvrácená strana odsunu nádraží

"Plánovaná téměř sedmimiliardová investice města během nejbližších deseti let do odsunu nádraží a výstavby ulic a tramvajových tratí k němu přinese Brnu paradoxně úpadek. Projekt totiž bude znamenat rozvoj jedné městské části – jižního centra – na úkor zanedbávání ostatních," uvádí koalice. Aktivisté upozorňují, že nedostatek financí na modernizaci a výstavbu už občané pociťují nyní – kvůli předpokládané investici do projektu, jehož součástí je odsun nádraží, byla z rozpočtu vyškrtnuta například oprava polikliniky Zahradníkova, prodloužení tramvaje na Lesnou, dostavba ZŠ Čejkovická a dalších několik desítek staveb. "Přitom už nyní město dlouhodobě nemá dostatek peněz na údržbu a modernizaci svého majetku, včetně dětských hřišť a chodníků," varuje koalice.

Zastánci zachování polohy nádraží jsou přesvědčeni, že zvolí-li občané modernizaci hlavního nádraží v centru města, nemusí k popsaným finančním potížím vůbec dojít, protože investice do výstavby jižního centra bude možné rozložit do více let tak, aby nebyla ohrožena modernizace a stavby v jiných částech města. "Není možné se tvářit, že brněnský rozpočet si může dovolit vše. Investice do jižního centra s odsunutým nádražím v rozsahu předkládaném vedením města je chimérou," podotýká zastupitel za Stranu zelených Martin Nawrath. "Finanční důsledky tohoto projektu by znamenaly rychlý rozvoj jedné městské části za cenu úpadku částí ostatních," dodává.

Koncert pro referendum zakázán

Účast v referendu odhadl průzkum veřejného mínění na více než polovinu oprávněných voličů – proběhne-li tedy referendum podle předpokladů, měl by být jeho výsledek pro město závazný. Co nejvyšší účast Brňanů měl však podpořit také dobročinný koncert, který se nakonec nekonal, přestože jej pořadatelé finančně zajistili a podpořilo jej devět hudebních uskupení. "Koncert měl být striktně apolitický. Neměl za úkol nabádat občany jak mají volit, pouze apelovat na volební účast v referendu," říká za pořadatele Petr Vídeňský z hudební a pořadatelské agentury Last minute management.

Akci agentura ohlásila, město však koncert zakázalo. "Důvodem k zamítnutí ze strany magistrátu byla právě údajně nesprávně vyplněná žádost. Od této chvíle jsme se snažili uspořádat koncert na jiných veřejných plochách. Bezvýsledně," říká Petr Vídeňský. Ohlášení a žádost o zábor ploch přitom pořadatelé konzultovali s úředníky magistrátu, aby nedošlo k žádným procesním chybám. Všechny důvody zamítnutí jsou nepodložené, smyšlené či záměrně zkreslené. Otázkou zůstává, proč všechny instituce nechtějí podpořit koncert, který měl jen a pouze podpořit demokratický akt, kterým referendum dozajista je," ptá se pořadatel.

Referendum o odsunu nádraží bude zítra probíhat od 8 do 16 hodin ve volebních místnostech. Otázka, o níž budou občané Brna hlasovat, zní: "Souhlasíte s tím, aby město Brno v samostatné působnosti podniklo všechny kroky k modernizaci železniční stanice 'Brno – hlavní nádraží' ve stávající poloze podél ulice Nádražní?" Volba "ano" znamená zachovat nádraží v centru, volba "ne" odsun nádraží na jih za autobusové nádraží Zvonařka. Výsledek hlasování bude oznámen ihned po sečtení hlasů a bude závazný tehdy, dostaví-li se k referendu alespoň polovina oprávněných voličů.

Jana Sobotková

DISKUSE - KOMENTÁŘE:


-

O Autorech

Jana Sobotková

Autorka je redaktorkou Econnectu pro lidská práva, sociální oblast a gender.

-

Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz