Pouze text - only text Econnect Zpravodajství Informační servis pro NNO
- Kalendář akcí | Práce v NNO | Katalog odkazů | Občan TOPlist
- -
Pouze text - only text
logo Econnectu Zpravodajství
pro registrované uživatele pro novináře pouze text English
-
- - - - - - - - -
- -
-
Zpravodajství ze VŠECH oblastí Životní prostředí Lidská práva Sociální oblast Gender Regionální rozvoj Kultura Občanský sektor Internet
- -
Zpravodajství - životní prostředí
zpravodajstvi.ecn.cz > zpravodajství > zprávy
-
-

 zprávy

 komentáře

 tiskové zprávy

 témata

 multimedia

O úniku chemikálie nebyli Ústečané řádně informováni

7. 10. 2004 - PRAHA [BBC]

<P><EM>O úniku oxidu sírového z ústecké Spolchemie nebyli obyvatelé města včas informováni. Systém zasílání varovných zpráv formou SMS selhal. Za selhání systému se primátor města Petr Gandalovič před novináři občanům omluvil, zároveň informoval, že zahájil jednání s vedením chemičky o snížení množství nebezpečných látek v továrně uprostřed města.</em>

<P>Mluvčí ústecké policie Jan Novotný tvrdí, že obyvatelé byli o havárii včas informováni. Nicméně první informace o úniku plynu dostala policie přímo od občanů: "Veřejnost se u nás dotazovala, jestli se něco neděje v chemičce – viděli prý nad ní bílý oblak. Našemu operačnímu důstojníkovi v chemičce sdělili, že se nic neděje, že sice k nějakému úniku došlo, ale že to je v rámci chemičky. Až později dispečer únik potvrdil a my jsme začali vyrozumívat občany tak, jak to máme v popisu práce."

<P>Informace o havárii v chemičce se však rozhodně nedostala ke všem občanům. Například Jiří Vejvoda zjistil příčinu večerních dýchacích potíží až ráno z televize. "Nebyl jsem nikým informován. Mám astma, a tak hned poznám, když se něco děje."

<P>Oxid sírový, kyselý plyn, který dráždí především průdušky, unikl z ústecké Spolchemie asi dvě hodiny po dokončení opravy zásobníku. Oprava spočívala ve výměně těsnění - právě toto nové těsnění selhalo. Mluvčí Spolchemie Zdeněk Rytíř o příčině závady říká: "Jednoznačně to lze přičíst závadě materiálu. Zvažujeme, že podnikneme právní kroky proti dodavateli, protože jeho nekvalitní výrobek nás nesmírně poškodil."

<P>Oxid sírový unikl z chemičky už letos v květnu. Chemička tehdy dostala od České inspekce životního prostředí pokutu 200 tisíc korun. V dubnu z chemičky uniklo zhruba deset kilogramů chloru.

<P><B>Bude se Spolchemie stěhovat?</B>

<P>Po čtvrteční havárii se primátor Ústí nad Labem Petr Gandalovič sešel s vedením Spolchemie: "Četnost chemických úniků v nás vzbuzuje velkou nedůvěru v to, zda je chemička schopna mít pod kontrolou nakládání s takto nebezpečnými látkami. Přejeme si, aby rizika spojená s chemikáliemi byla znovu vyhodnocena. "Chceme, aby chemička restrukturalizovala výrobu tak, aby nemusela na území města, tedy v rámci závodu, blízko centra města, skladovat velká množství nebezpečných chemických látek."

<P>Proti setrvání chemičky ve městě - v těsné blízkosti nemocnice protestují i občané. 10 200 z nich podepsalo petici požadující referendum o tom, zda chemičku přemístit. Celkové odsunutí firmy považuje vedení Spolchemie za nereálné, protože by stálo nejméně 15 miliard korun.<P>


DISKUSE - KOMENTÁŘE:


Služby Econnectu

ToolkitUnavuje vás tvorba www stránek v HTML?
Nemá váš webmaster čas na jejich aktualizaci?
S publikačním systémem TOOLKIT to zvládnete SNADNO, RYCHLE A SAMI:
VYZKOUŠEJTE ZDARMA!
vytisknoutvytisknout
Logo Econnectu Easy CONNECTion - snadné spojení mezi lidmi, kteří mění svět
Webhosting, webdesign a publikační systém Toolkit - Econnect
Econnect,o.s.; Českomalínská 23; 160 00 Praha 6; tel: 224 311 780; econnect@ecn.cz